torstai 2.2.2023 | 19:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Onnistumisen riemua lasten hiihdoissa Vetelissä

Ti 24.1.2023 klo 16:00

Lapsille ja nuorille suunnatut urheilutapahtumat pyrkivät tämän päivän tavoitteelliseen toimintaan painottuvassa maailmassa muodostua liiankin kilpailuhenkisiksi. Siksipä Vetelin Urheilijat ovat käynnistäneet ”matalan kynnyksen hiihdot” nimellä markkinoidut tiistaihiihdot. Kaiken ikäisille löytyy sarjat ja kaikki saavat samanlaiset palkinnot (suun makeaksi ja mehua maalissa.) Pääasia ei ole aika eikä sijoitus, vaan mukava yhdessäolo, riemukas hiihtäminen ja toistensa kannustaminen.

Mukana olleena olen päässyt nauttimaan sekä lasten, että vanhempien iloisista katseista ja kehotushuudoista. Joskus saattaa pieni epäonni loppusuoralla aiheuttaa kaatumisia ja siten harmia, mutta maaliin päästyä kaikki unohtuu ja mehu ja makea maistuu. Hiihtäviä lapsia on iloksemme ilmestynyt (kiitos aktiivisten vanhempien) kiitettävästi paikalle. Keskimäärin heitä on ollut viimeisissä hiihdoissa kolmisenkymmentä.

Pärinäpirtin ympäristö Puusaaressa antaa meille oivat olosuhteet tällaisiin lasten hiihtotapahtumien järjestämiseen. Takalan Juhan panosta latujen ylläpidossa ei voi tarpeeksi kehua ja kiittää.

Tarvitsemme Veteliin keinolumen tekoon nykyaikaisen lumitykin.

Kaikki tämä edellä kerrottu on sellaista, minkä soisi vielä useamman veteliläisen kokevan ja näkevän. Me mukana puuhastelevat voimme todeta, että kun autojono kaartaa Pärinäpirtin pihaan ja iloinen äänten sorina täyttää kisa-alueen, koemme me onnistumisen riemua. Tiistaihiihtoja järjestetään ainakin helmikuun lopulle ja säätilanteen mukaan myöhemminkin.

Vetelissä on pitkät perinteet hiihdossa ja Vetelin Urheilijoiden hiihdon ystävillä on halu ylläpitää ja kehittää perinnettä ja hiihtotapahtumia edelleen. Tähän tapahtumien järjestämiseen tarvitaan tänä päivänä hyvät olosuhteet. Valtatie 13 alikulkutunnelin rakentaminen mahdollistaa kisojen järjestämisen urheilutalon maastossa. Olen todella iloinen, että Veteli on saanut vihdoinkin järjestettyä rahoituksen kuntoon ja tunnelihanke on toteutumassa. Vetelin urheilualueen puitteet ovat jopa valtakunnallisesti katsoen poikkeuksellisen hienot ja nyt tämän hankkeen myötä lähes täydelliset. Meille syntyy nyt mahdollisuus järjestää kunnon kisoja urheilutalon maastossa ja 13 tien takana.

Vetelin urheilupainotteisen lukion toiminnalle urheilualueen kokonaisuus luo loistavat olosuhteet ja sen houkuttelevuus alueen urheilijoille on hyvä. Tarvittaisiin kuitenkin vielä yksi parannus olosuhteisiin. Tarvitsemme Veteliin keinolumen tekoon nykyaikaisen lumitykin. Niitä saa tänä päivänä suhteellisen edullisesti jopa alle 10 000€. Uskon, että paikalliset hiihdolle myönteiset yritykset ovat valmiita sitoutumaan olemaan mukana vuosittaisissa lumen teon kustannuksissa. Talkoohenki Vetelissä on edelleen voimissaan, joten lumen teon ja levityksen suhteen uskon siihen löytyvän innokkuutta. Jos tämä ja edellä kerrottu tunnelihanke toteutuvat, alue on mielestäni nuorille lupaaville Pohjanmaan alueen hiihtäjille jopa parempi vaihtoehto käydä lukio, kuin mitä Vuokatin lukio. Vuokatti ehkä liikaakin kilpailupainotteisena lukiona näyttää sopivan vain tietyn tyyppisille oppilaille.

Ja vielä. Tulkaa mukaan seuratoimintaan. Aktiivista seuratoimintaväkeä tarvitaan lisää. Lasten kanssa toimiminen ei vaadi mitään valmentajataustaa. Kunhan huolehditaan, että liikkuminen tapahtuu turvallisesti ja yhdessä hauskaa pitäen.

Tästä toiminnasta saa enemmän kuin antaa.

Martti Pihlajamaa

Veteli

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.