sunnuntai 9.8.2020 | 01:45
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Keskipohjanmaan 3.6. pääkirjoituksessa pohditaan Peuran polun tulevaisuutta – Luontoväki kiittää Metsähallitusta

Su 3.6.2018 klo 00:01

Kevään puheenaihe Reisjärvellä, Lestijärvellä ja Perhossa on ollut Peuran polun luontoretkikohteen kohtalo. Entinen Itäisen Keski-Pohjanmaan retkireitti olikin vaarassa kuihtua pois.

Syynä oli Metsähallituksen Luontopalveluiden tahtotila karsia kovalla kädellä luontopolun varrella olevia levähdyspaikkoja ja pitkospuita. Vaihtoehtona alueen kunnille valtion metsät tarjosivat niin sanottua kummisopimusta, jolla kunnat tai yhdistykset olisivat sitoutuneet pitämään retkikohteista huolta.

Alueen kunnille Metsähallituksen aikomukset olivat kitkerä paikka. Metsähallituksen toimia pidettiin liioitteluna ja toisaalta purkutyön kiireellisyyttä outona. Sinällään missään kunnassa ei ole ollut sitä henkeä, ettei valtiota voitaisi jollain tavalla auttaa pitämään eräkohteista huolta.

Loppuviikosta peli vihellettiin poikki. Metsähallituksen Luontopalveluiden johtaja Timo Tanninen ilmoitti aikalisästä ja purkutoimien keskeyttämisestä. Vain kohteet jotka ovat suoranainen turvallisuusriski, puretaan. Tällöinkin kulkijat ohjataan uudelle väylälle, jotta reitti ei katkea.

Metsähallituksen puhaltama aikalisä oli tarpeellinen ja viisas ratkaisu. Nyt tarvitaan malttia puolin ja toisin.

Kansallispuistojen suosio on kasvanut voimakkaasti, on ymmärrettävää, että myös varoja ohjataan sinne. Samalla kuitenkin täkki on lyhentynyt toisesta päästä eli monikäyttömetsien virkistyspalvelut ovat rapistuneet ja ne ovat nyt rajun korjausurakan edessä. Metsähallituksessa yhtälö on päätetty hoitaa siten, että monikäyttömetsien virkistyspalveluista luovutaan ja tehtävä annetaan paikallisille toimijoille.

Tällaista politiikkaa voi kummeksua. Nimittäin on aika kohtuullista pitää ympäri maata jonkinlainen luontomatkailuverkosto koossa. Tiheä verkko mahdollistaa nimittäin paitsi lähipatikoinnin myös turvaa matkailupalvelut niille, jotka todella etsivät luonnonrauhaa ja hiljaisuutta. Peuran polulla sitä riittää. Pitkospuita saa talsia kaikessa rauhassa eikä majoitustiloihin tarvitse jonottaa.

Valtion luontopalvelut ovat eduskunnan hallussa. Ympäristöministeriö rahoittaa kansallispuistoja ja maa- ja metsätalousministeriö hiljaisempia monikäyttömetsien eräpalveluja. Rahoitus uupuu lähinnä monikäyttömetsistä. Silti esimerkiksi Reisjärven ja Lestijärven valtion metsät ovat upeita luontokohteita, joita kannattaa vaalia. Luontomatkailu tuo myös tuloja paikallisille yrityksille eikä ole lainkaan yhdentekevää, säilyvätkö Peuran polut palvelut vai eivät.

Antti Savela

#