lauantai 16.1.2021 | 07:05
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Kauko Palola pohtii kolumnissaan mistä niitä legendoja oikein syntyy

Su 3.6.2018 klo 09:30

Onko jäätelöpuikko legenda, entä Elvis, Paula Koivuniemi, arkkiatri Arvo Ylppö, Johannes Virolainen tai Urho Kekkonen? Miten Toivosen kotieläinpuisto, Man-saaren ajot tai Suomen ensimmäinen jääkiekon MM-kulta.

Legenda on latinaa ja se tarkoittaa ”luettavaa”. Legenda oli kertomus jostakin yliluonnollisesta tapahtumasta, kansan suussa kulkeneesta pyhimystarusta tai merkittävästä henkilöstä. Legendaa ovat tarinat siitä, miten maapallo on syntynyt tai kuinka kuningas Arthur lähti keskiajalla Camelotin linnastaan menestyksellisille sotaretkilleen. Legenda on sukupolvelta toiselle siirtynyt kertomus. Tänä päivänä ei tiedetä, missä tuo linna sijaitsi ja oliko sitä edes olemassa. Mutta legenda elää.

Nykyisin legenda-sana on arkipäiväistynyt. Vastikään pannasta vapautunut vahvempi lonkero on muka legendaarinen, makkaransyöjille sitä on Sininen lenkki. Legendaa viljellään jopa kulttuurissa ja urheilussa. Maailma on täynnä milloin mitäkin legendoja, urheilijoita, laulajia, säveltäjiä tai poliitikkoja. Osa on muka legendoja jo eläessään. Asiat, tarinat ja ihmiset muuttuvat legendoiksi löysin perustein. Äskettäin jäätelötehdas mainosti, että vuosikymmenten takainen jäätelöpuikko olisi legenda. ”Legenda on palanut” Mikäs legenda se takavuosien jäätelötikku oli? Kauppa ei käynyt ja valmistus lopetettiin. Mutta niin vain legenda palasi pakastealtaisiin.

Legendan inflaatio on kovempi kuin Brasilian rahayksiköllä ja yliluonnollisille tapahtumille, superihmisille ja muille ainutkertaisille asioille olisi nyt tarve löytää muita nimiä. Legenda voitaisiin saatella juurilleen, siihen alkuperäiseen merkitykseensä, tarunhohtoiseksi kertomukseksi.

Legendaa on myös meille toimittajille tuttu luomisen tuska. Jutuissa, pääkirjoituksissa ja kolumneissa. Meillä kotona rouvan legendaarinen kommentti sunnuntain kolumnista on, että ”sinähän olet jo kirjoittanut tuosta aiheesta” Helppohan se on sanoa, allekirjoittanut on sentään vääntänyt näitä kolumneja viiden vuoden aikana liki 280 kappaletta.

Mutta tästä legenda-aiheesta en taatusti. Vaikka viisautta saattaisi olla muotoilla vastaus seppokääriäismäisesti; ei missään tappaaksessa, vaekka suoattaahan tuo olla niinnii, vua iliman muuta.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan päätoimittaja

#