sunnuntai 9.8.2020 | 02:16
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Kolumni: Soteen tarvitaan seurantakoodijärjestelmä

Ma 4.6.2018 klo 09:45 | päivitetty ma 13:01

Sote-uudistus näyttää perustuslakivaliokunnan kannanoton jälkeen nilkuttavan eteenpäin. Kun siihen nyt korjauksia kuitenkin on tehtävä, ehdotan, että mukaan valmisteluun otetaan Posti. Yksi suurimmista ongelmista, joita nykyiseen järjestelmään käyttäjän näkökulmasta nimittäin liittyy, on se, että tieto ei kulje.

Olen itse joutunut viimeisen vuoden aikana tutustumaan järjestelmän eri portaisiin. Työterveyshuollosta erikoissairaanhoitoon matka sujui jouhevasti, ja Kokkolan päässä asiat ovat toimineet joka kerta hyvin. Odottelua matka on toki sisältänyt, mutta sen sietää kyllä, kun tietää, että asia etenee.

Mutta aina se ei etene.

Odotin Oulun yliopistosairaalasta tutkimustuloksia kiltisti useita kuukausia. Soittokerrat sairaalaan eivät tuottaneet tulosta, eikä ohjeita tullut Kokkolaankaan.

Ihminen on sairaana, tai sairautta epäilevänä, aika heikoilla. Voi olla, että voimat loppuvat jonakin sellaisena aamuna, kun on jälleen kerran tullut verikokeista, eikä Kannassa ei edelleenkään näy mitään.

Silloin saattaa tulla sellainen tunne, että kukaan tässä järjestelmässä ei välitä, vaikka kuolisin tähän paikkaan. Täydellinen voimattomuus.

Uskon, että monen ihmisen matka järjestelmässä katkeaa tähän tunteeseen. He eivät lopulta enää jaksa soittaa lähetteiden ja tulosten perään, ja heidän asiansa hautautuu jonnekin tietoliikennekatkosten syövereihin.

Itselläni voimattomuus vaihtui lopulta toiseen tunteeseen, joka sekin alkaa v:llä.

Sen voimin jaksoin lähettää pari sähköpostiviestiä. Toinen niistä oli potilasasiamiehelle. Ja pian asiani alkoikin edetä.

En ikipäivänä kirjoittaisi tällaista kolumnia, jos uskoisin, että kokemani on yksittäistapaus. Mutta olen kuullut kymmeniä samanlaisia kertomuksia. Lähetteet eivät etene, tutkimustuloksia pitää itse vaatia, lääkärit eivät tiedä, missä mitäkin kokeita otetaan, ja kaikessa menee kauan.

Siksi sote-uudistusta tarvitaan. Mutta siinä pitäisi ottaa käyttöön samantapainen seurantakoodijärjestelmä kuin Postin pakettipalvelussa. Ihmiselle annetaan lääkärissä koodi, jonka avulla hän voi seurata, missä lähete on menossa, kuka sen on käsitellyt ja milloin aika tulee.

Terveydenhuoltojärjestelmän lisäksi pelastettaisiin samalla myös postitoiminta.

Anni Saari

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan kulttuuritoimittaja, joka on puoliksi tosissaan.

#