torstai 9.2.2023 | 08:06
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Lukijan mielipide: Lasten kanssa kannattaa ottaa päihteet puheeksi varhaisessa vaiheessa

To 7.6.2018 klo 17:30

Usein nuoret haluavat tietää päihteistä ja keskustella niistä aiemmin kuin vanhemmat ajattelevat. Jo 5-6-luokkalaisilla on kova tiedon tarve. Ottakaa päihteet puheeksi jo ennen kuin kokeilu tai käyttö ovat ajankohtaisia. On myös juteltava siitä, miksi päihteitä käytetään. Syyt voivat olla nuorilla samoja kuin aikuisilla. Päihteitä käytetään yleisimmin yhdessä ja niillä tavoitellaan mukavia tuntemuksia.

Varhain aloitettu päihteiden käyttö vaikuttaa nuoren fyysiseen ja henkiseen kehitykseen ja nuoren aivot ovat alttiimmat riippuvuuksien syntymiselle. Nuoruuteen liittyy usein riskinottoa ja kokeilunhalua, kapinointia sääntöjä ja odotuksia vastaan, joissa vanhemmuutta koetellaan. Kapinoinnista huolimatta nuoret haluavat rajoja päihteiden käyttöön liittyen vanhemmiltaan.

Kesä lähestyy ja mm. festaritapahtumat ovat juhlia, joihin alaikäiset voivat hankkia päihteitä. Sopikaa pelisäännöistä etukäteen. Alkoholin välittäminen alaikäiselle on kiellettyä, mutta silti nuorten on yllättävän helppo saada halutessaan päihteitä. Päihteiden hankkiminen myös sosiaalisen median kautta on nuorelle yllättävän helppoa. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Hakematta Paras kampanja rohkaisee vanhempia keskustelemaan välittämisen riskeistä täysi-ikäisten lasten kanssa.

Moni nuori kertoo, että aikuiset ovat antaneet heidän maistaa alkoholia. Alkoholin maistamiseen ei ole mitään syytä rohkaista vaan se voi tutkitusti vain madaltaa nuoren kynnystä maistaa uudelleen ja rohkaista alkoholikokeiluihin aiemmin. Vanhempi voi myös ajatella, että välittäessään itse alkoholijuomat nuorelle, hän varmistaa, etteivät nämä juo liikaa tai ”pimeistä pulloista”. Useimmiten nuoret eivät tyydy tähän alkoholimäärään vaan haalivat rinnalle lisää. Aikuinen antaa alkoholia välittäessään nuorelle myös luvan juoda.

Tiedä missä nuoresi liikkuu. Suunnittele yhdessä lapsesi kanssa tapahtumaan lähtö, turvallinen paluukyyti ja yhteydenpito. Mikäli alaikäinen on festareilla, on suositeltavaa, että käyt katsomassa illan aikana alueen menoa. Useilla paikkakunnilla voi myös jalkautua vapaaehtoiseksi. Nuoret kertovat, että aikuisten jalkautuminen lisää turvallisuutta ja vähentää häiriökäyttäytymistä.

Vanhemman ei pidä hyväksyä nuoren päihteiden käyttöä, mutta ei myöskään tuomita, jos nuori kokeilee. Keskustelkaa tekijöistä, jotka ajavat nuorta päihdekokeiluihin. Mieti myös omaa suhdettasi päihteisiin ja käyttötottumuksiin.

Miia Hietaniemi

Aluekoordinaattori

#