torstai 9.2.2023 | 08:47
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Lukijan mielipide: Digiloikkimisella pitää olla joku roti

To 7.6.2018 klo 18:30

Hallitus ja pääministeri pitivät yhtenä tavoittelemisen arvoisena asiana digiloikkaa, olemista mukana maailman kärkenä digitalisoinnin edistämisessä. Nyt asiaa on jollakin konstilla mitattu; ja voi surkeus, olemmekin digitaalimaana vasta kolmantena.

Tämän lehden pääkirjoitus (KP 7.6.) kannustaa maata, yrityksiä ja kansalaisia kirimään asiassa ja muistuttaa miten suuri loikka tapahtui kun keksittiin höyrykone ja otettiin käyttöön sähkö. Näinhän oli. Emme tosin tiedä, miten yksittäiset ihmiset näihin loikkiin suhtautuivat: ei varmaankaan hurraten, koska Englannissa särkivät höyryn voimalla käyviä koneitakin.

Vähemmän innostunutta mielialaa on Suomessakin varsinkin ikääntyneiden keskuudessa. He ovat jääneet syrjään digiloikkimisessa. Aina kun on vaivalla omaksunut loikkauksen esitellään uutta, jonka kärkimaaksi Suomen pitää hankkiutua.

Nyt intoillaan mobiilimaksamisesta. Se on jonkinlaista mobiililaitteen vilauttelua, joka siirtää rahat silmänräpäyksessä myyvän yrityksen tilille. Ostajan rahat ovat jo uudella matkalla toisin kuin kömpelössä ja hitaassa korttimaksamisessa. Varsinkin paljon myyvissä firmoissa tällä on suuri rahanarvoinen merkitys.

Loikkimisessa ärsyttää mm. että itselliset ihmiset pakotetaan hankkimaan aina uusia laitteita, joita ei muuten tarvittaisi. Tiedämme kyllä, että kun kaikki on digi-digi, niin tulee suuriakin toiminnan romahduksia. Niitä tulee vähemmän, kun etenemme maltilla, emmekä pyri heti uuden loikkauksen kärkimaaksi.

Sauli Koivukoski

KOKKOLA

#