sunnuntai 9.8.2020 | 02:25
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Kolumni: Sosiaalisessa mediassa uskalletaan puuttua syrjintään – yhdenvertaisuus vaatii kuitenkin lupausten lisäksi tekoja

La 9.6.2018 klo 08:30

Milja Keinänen

Pori Jazzin toimitusjohtaja laukoi kommentteja homojen eheyttämisestä. Tampereella kauppakeskus Ratina ilmoitti, ettei Pride-kulkue saa kokoontua keskuksen liepeillä. Molemmilla kerroilla sosiaalisessa mediassa kohahti.

Tapauksia on ollut paljon enemmänkin, ja ne noudattelevat samankaltaista kaavaa. Syrjivään käytökseen tartutaan somessa nykyään hanakasti, ja mokanneilta vaaditaan nopeaa vastausta.

On upeaa, että yhdenvertaisuutta uskalletaan vaatia. Ehkä kehityskulku juontaa juurensa #metoo-kampanjaan. Sen viesti on, että seksuaalisesta häirinnästä saa ja pitää puhua. Sama avoimuuden kulttuuri on kenties levinnyt laajemmalle ja aiheuttanut sen, että monenlaiseen syrjintään puututaan.

Pori Jazz toimi kohun kohdatessa nopeasti ja erotti toimitusjohtajan. Melko ripeä oli myös Ratinan ostoskeskuksen päätös toivottaa sateenkaariväki sittenkin tervetulleeksi. Eikä ihme: asiakkaat uhkailivat molempia jo boikoteilla.

Yhdenvertaisuus on paitsi tärkeä päämäärä myös markkinointivaltti, jota menestyviksi haluavien yritysten ei kannata päästää lipsumaan käsistään. Se näkyy suoraan kassassa.

Ilopilaaja näkee kuitenkin tässä erään vaaran. Pyrkimys tasa-arvoisuuteen ei saisi kutistua pelkäksi markkinointikikaksi vailla oikeaa katetta. On helppo kirjoittaa, että "irtisanoudumme kaikesta syrjinnästä", mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Ketjuliikkeetkin myyvät feministisillä teksteillä varustettuja paitoja, joiden valmistusolosuhteet ovat kaikkea muuta kuin feministisiä.

Somekohujen ajassa on siis vaarana, että yhdenvertaisuus muuttuu kumileimasimeksi, joka lyödään kohujen ja rahan menettämisen pelossa kaikkiin tapahtumiin ja tuotteisiin.

Tasa-arvo vaatisi kuitenkin oikeita tekoja ja näkemystä siitä, miksi tietty tapahtuma tai tuote edistää sitä. Onko huolehdittu, että tapahtumaan pääsee myös pyörätuolilla? Onko paikalla joku, jolle voi kertoa, jos kohtaa häirintää? Onko selvästi suurin osa esiintyjistä miehiä? Pelkät lupaukset yhdenvertaisuudesta eivät merkitse paljon, jos teot puuttuvat.

Kokkolassa tekoihin onkin loistava mahdollisuus, kun kadut täyttää ensi viikolla kaupungin ensimmäinen Pride.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan kesätoimittaja.

#