tiistai 31.1.2023 | 18:14
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Kauko Palola perää kolumnissaan arvostusta siivoojille

Su 10.6.2018 klo 00:30

Hänellä ei yleensä ole nimeä. Hän kuuluu työyhteisöön mutta harva tervehtii häntä. Hän hoitaa työnsä huomaamattomasti. Hänen työnsä on raskasta ja palkkansa matala. Matala on myös ammatin arvostus.

Hän on siivooja.

Siivoojan hoitaessa työnsä hyvin, kaikki ovat tyytyväisiä. Ellei, meillä ihmisillä on pettämätön kyky nostaa juuri hänen tekemisensä tikunnokkaan. Pölystä kaapin päällä, roskista lattialla. Vaatimukset ovat kovat oltiinpa päiväkodissa, kirjastossa tai kaupassa. Puhdasta on oltava.

Kun siisteys on työpaikalla tärkeä, hyvin työnsä tekevä siivooja on kullanarvoinen. Jos minä tai työkaverini olemme poissa töistä päivän-pari, asiaa tuskin huomataan. Siivoojan poissaolo näkyy heti. Sairaaloissa siivoojan työtä arvostavat sekä henkilökunta että potilaat. Paras palaute siivoojalle on hiljaisuus, silloin työ on tehty hyvin. Siisti työympäristö lisää muidenkin työtehoa.

Minulle siivooja on tärkeä osa työyhteisöämme. Päivästä tulee hyvä kun sen saa aloittaa small talkilla siivooja-työkaverin kanssa. Ei ole yhdentekevää sekään, millaiset sosiaaliset taidot siivoojalla on.

Siivooja on tuhat kertaa parempi ammattinimike kuin siistijä tai laitoshuoltaja. Siistiminen on näpertelyä, siivooja tekee aidosti ammattityötä. Minä olen kotona siistijä, rouva siivooja. Kunnianhimon taso on rouvalla aivan toista luokkaa.

Olen täysin eri mieltä niiden kanssa, jotka väittävät, että jokainen osaa siivota. Kaikki osaamme kyllä sotkea. Eiväthän kaikki osaa tehdä sähkötöitäkään. Tai ajaa pyöräkuormaajaa. Siivoojan on tunnettava siivoamansa pintamateriaalit, niihin täytettävien puhdistusaineiden koostumus ja määrä. Koneiden käyttökin vaatii ammattitaitoa. Ammattilaisen työtä.

Siivoojan ammattia kokeilee moni, harva siinä kuitenkaan viihtyy. Jos ajattelee siivoojan työ olevan paskaduunia, on työviihtyvyys vähäinen ja vaihtuvuus runsas. Sama sääntö pätee meihin kaikkiin. Ellemme itse arvosta työtämme, tuskin sitä tekevät silloin muutkaan. Ihminen on aina persoona, ammatti ei.

Joka ammatissa motivaatio on ihmeellinen asia. Ja kannustin. Työnteko on asennekysymys.

Kauko Palola

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan päätoimittaja, joka siivoaa. Joskus.

#