torstai 9.2.2023 | 08:05
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Lukijan mielipide: Kansan kuntotalkoilla sairauksia torjumaan

Ma 25.6.2018 klo 17:30

Suomen suurin uhka on kuntokatastrofi. Sote, vaikka tulisikin, on sairaudenhoitoa ja vaurioiden korjaamista. Tärkein, terveydenhoito, on vaiettu ja yhteiskunta on kasvattanut kansalle asennevamman. Oikeudet kyllä tiedetään, mutta oma vastuu ja velvollisuudet, terveydenhoidossakin, unohdetaan. Koska Sote vie rahat ja huomion olisi terveydenhoidossa lähdettävä suoraan toimintaan.

Suomi tarvitsee ”Kunnon kansalaisen-” tai ”Terveen kansalaisen klubin” klubin, jonka kynnys ei ole liian korkea. Sellainen joka edellyttää terveyttä, tai ja vaatii omakohtaista ponnistelua sen eteen. Näytöksi ei tarvita välttämättä pitkiä laturetkiä tai maratoneja. Normaalipaino ja lääkkeettömyys ja saat klubi-kortin vuodeksi taskuusi. Sillä saat terveysbonuksia, halvemmat vakuutusmaksut, polttoaineen, ruoan, verotuksen jne. Jopa kateuskin alkaisi toimia tässä terveellä tavalla.

Klubin jäsenyyden edellyttämä testaus-systeemikään ei ole vaikea järjestää. Autokin katsastetaan, turhankin usein, kuskia ei. Klubiin kuuluva katsastaa itsensä vapaaehtoisesti ja on edullinen yhteiskunnalle. Oma lukunsa ovat perinnöllisen- ym. sairauden omaavat, joita tulee kohdella kuten kuuluukin. Heistäkin huolehtiminen on helpompaa, kun kansanterveys muuten paranee ja säästöjä syntyy. Klubi ei eriarvoista, se vain muokkaa arvoja ja asenteita.

Asialla on kiire. Kansan kunto huononee, saamme 500 uutta diabeetikkoa joka viikko. että noin 70 % 45-75-vuotiaista miehistä ja 75% naisista on vyötärölihavia. Ongelmallisten elämäntapojen aiheuttamat kustannukset ovat jo noin 20 miljardia/vuosi ja kasvavat 5 % vuosivauhtia. Pahin kestävyysvajeemme on kansan rapakunto ja sairastaminen.

Nykyisen taloususkonnon hallitseva elämänrytmi on tappavan tuhoisa. Kuin salaa se digitalisoi, kemikalisoi ja medikalisoi ihmisen, joka pitää hevosista ja lemmikeistä paremman huolen kuin itsestään. Tapio Korjuksen lanseeraama termi ”Kehollinen sivistys”, pitäisi nostaa arvoonsa, muodiksi.

Huono kunto tappaa varmimmin. Sen perässä tulevat tupakointi, monet elintapa- sairaudet ja lisääntyvät psyyken vaivat. Hyvinvoinnin edistäminen vaatii subjektiivisen, ihmisen arjessa kokeman hyvinvoinnin ottamista yhteiskunnan tärkeimmäksi päämääräksi. Nyky-Suomi puhuu vain sairaudenhoidosta. Pitkäaikaisterve on tulevaisuuden sana. Ei saisi olla utopiaa ajatus, että maamme sairaanhoitopiirien teho mitataan tulevaisuudessa pitkäaikaisterveiden tilasto-osuudella.

Jo reilut 10 vuotta hautunut klubi-idea on tänään entistäkin tarpeellisempi. Toteutus vaatii isot hartiat. Maakunnat voisivat ottaa tästä pilottihankkeen. Ovathan pohjalaiset saaneet ennenkin kansanliikkeitä aikaan.

Simo Nikula

SEINÄJOKI

#