torstai 9.2.2023 | 07:51
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Lukijan mielipiteen mukaan Suomen turva on liittoutumattomuus

Ke 27.6.2018 klo 16:30

Lännen Median 20.6. julkaisema suomalaisten ja ruotsalaisten ulkopolitiikan vaikuttajien avaus Nato-jäsenyyden puolesta sisältää oikeaa analyysiä mutta virheellisen johtopäätöksen. Kirjoitus lähtee liikkeelle maiden yli 100-vuotisesta yhteistyöstä. Olisi voinut todeta, että maiden sotilaallinen liittoutumattomuuspolitiikka on yli 70 vuoden ajan toiminut erinomaisesti Pohjois-Euroopan vakautta lisäävänä tekijänä niin Stalinin, Brezhnevin, Gorbatshovin kuin Putininkin aikakaudella. Ei ole syytä olettaa, etteikö se yhdistettynä aktiiviseen liennytykseen ja aseidenriisuntapolitiikkaan voisi jatkossakin toimia Euroopan turvallisuuden edistäjänä.

Kirjoittajat vetoavat siihen, että jo nykyinen sotilaallinen yhteistyö ja sopimukset Naton ja USA:n kanssa ovat tuoneet maiden kannettavaksi liittoutumisen riskit ilman turvatakuita. Tämä on sikäli mielenkiintoinen kanta, että kun näistä sopimuksista tiedotettiin kansalaisia, niitä kuvattiin teknisiksi asiakirjoiksi, jotka eivät muuta turvallisuuspolitiikkamme päälinjaa. Näitä sopimuksia ei ole myöskään käsitelty eikä hyväksytty eduskunnassa.

Kirjoittajat toteavat, että sopimukset ovat tuoneet Suomelle turvallisuusriskejä, joihin ainoa ratkaisu on lisävarustautuminen ja Nato-jäsenyys. Heidän näkemyksensä nykyisen turvallisuuspolitiikkamme riskeistä on oikea, mutta tarjoamansa ratkaisu väärä. Päinvastoin johtopäätöksenä tulisi olla kiihtyvän asevarustelun ja sotilaallisen yhteistyön ja yhä suurempien kansainvälisten sotaharjoitusten sijaan selkeä viesti siitä, että maat eivät salli aluettaan käytettävän muiden maiden uhkaamiseen. Oman alueemme koskemattomuudella ja aktiivisella aseidenriisunta- ja liennytyspolitiikalla luomme parhaiten vakautta Pohjois-Eurooppaan.

Sekä Venäjä että USA koettelevat kansainvälisen oikeuden periaatteita ja kiristävät maailmanpoliittista tilannetta sotilaallisella voimalla ja sillä uhkailemalla: Venäjä Ukrainassa, USA Etelä-Amerikassa ja molemmat Lähi-idässä. Siksi Suomelta olisi typerää sitoutua minkään suurvallan apujoukoiksi.

Nato-jäsenyys voi vetää meidät mukaan sotiin, joihin meillä ei ole osaa eikä arpaa. Samalla menetämme mahdollisuuden toimia puolueettomina välittäjinä konflikteissa. Suomalaisten enemmistö kannattaa yhä sotilaallista liittoumattomuutta. Valitettavasti tämä ei näy hallituksen politiikassa.

Monet Nato-jäsenyyden kannattajat korostavat myös Natoa länsimaisena, demokraattisena arvoyhteisönä. Mielestämme meillä ei ole juurikaan yhteistä arvopohjaa Trumpin USA:n tai Erdoganin Turkin kaltaisten maiden kanssa. Eikä tuo arvoyhteisö ole estänyt Unkaria ja Puolaa luisumasta kohti autoritaarista hallintoa.

Avoin keskustelu turvallisuuspolitiikan valinnoista on tarpeen. Toivottavasti mediat antavat siinä yhtä lailla tilaa eri näkemyksille.

Teemu Matinpuro

Toiminnanjohtaja

Suomen Rauhanpuolustajat ry

#