torstai 9.2.2023 | 07:09
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Lukijan mielipide vaatii ryhtiä suurpetopolitiikkaan

Ke 27.6.2018 klo 17:50 | päivitetty ke 20:36

Viime viikkoina moni kansanedustaja on maakuntalehtien mielipidepalstalla kertonut mielipiteensä susista. Erityisen tyytyväinen olen hallituskumppani keskustan edustajien kirjoituksista, sillä susiasioista vastaavan ministeriön johdossa on keskustan ministeri Jari Leppä. Nykyistä tiukempia toimia vaativat edustajat kohdentavat näin kritiikin oman puolueensa ministeriin.

Minä olen jo vuosikausia seurannut suurpetopolitiikkaamme ja tiedostanut maasuurpetojen lisääntymisen myötä tulevat ongelmat. Olen tehnyt asiasta vastaaville ministereille maasuurpedoista 18 kirjallista kysymystä. Viimeisimmän kysymykseni tein Jari Lepälle. Kirjallisten kysymysten lisäksi olen tietenkin myös keskustellut jokaisen maa- ja metsätalousministerin kanssa ja yrittänyt saada myös heidät ymmärtämään kannan kasvun myötä ilmenevät ongelmat.

Minua on kuultu, mutta ei kuunneltu. Varoituksistani huolimatta petokantojen on annettu lisääntyä. Petojen aiheuttamien vahinkojen määrä ylittää jo 10 m€. Rehellistä on myös myöntää, että valtio ei enää kykene korvaamaan kaikkia petojen aiheuttamia vahinkoja täysimääräisenä. Moni miettii, vaikka ei uskalla ääneen sanoa, mitä tehdään, jos se pahin mahdollinen vahinko tapahtuu. Mitä tehdään ja kuka vastaa, jos kotipihassaan leikkivä, taikka koulumatkallaan oleva lapsi joutuu suden raatelemaksi. Aikuisella on paremmat mahdollisuudet puolustautua, mutta lapsi on täysin pedon armoilla. Niitä vahinkoja ei enää rahalla korvata. Jokainen ymmärtää myös sen, ettei suden puremajälkiä voi verrata puutiaisen puremaan. Jälki ja kipu ovat kokonaan toista luokkaa.

Kun ministeri ei minua kuuntele, toivon, että hän kuuntelisi edes oman puolueensa edustajia susiongelman ratkaisemisessa. Ratkaisun avain on nyt keskustalla, sitä pitää vaan uskaltaa rohkeasti käyttää. Autan mielelläni veljespuoluetta kertomalla, kuinka ongelma ratkaistaan taloudellisesti ja nopeasti.

Reijo Hongisto

Kansanedustaja (sin.)

#