keskiviikko 12.5.2021 | 16:20
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Katso lukijan videot liikenteen keskellä pesivistä lokinpoikasista – "Jos lokki hyökkäilee, laita kädet tai vaikka sateenvarjo pään päälle"

Ke 27.6.2018 klo 14:45

Milja Keinänen

Kokkolan Minimanin viereiseen liikenneympyrään pesiytynyt lokkipoikue herättää ihmetystä. Pesäpaikka ei ole turvallisin mahdollinen, sillä pienet uhkarohkeat lokit karkailevat viereiselle tielle.

– Viime kesänäkin ne siinä olivat ja ilmeisesti onnistuivat pesimään, kertoo Keski-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Hannila.

Silminnäkijän mukaan lähitalojen asukkaat ovat palauttaneet tiellä hortoilevia lokinpoikasia takaisin pesäänsä. Hannilan mukaan tällaisia pelastustoimia voi kokeilla, jos lokit tosiaan ovat keskellä tietä.

– Kauas ei kuitenkaan kannata kuljettaa, tai muuten emo ei enää löydä niitä. Yleensä lokit lähtevät kyllä pesästä jo pieninä. Toivottavasti nämäkin siirtyvät pian läheiselle nurmikolle.

Lokin poikasen pelastajaa voi kuitenkin olla vastassa äkäinen emo. Hannilalla on antaa vinkki tilanteisiin, joissa emo yrittää syöksyä kimppuun

– Jos lokki hyökkäilee, kannattaa laittaa kädet tai vaikka sateenvarjo pään päälle, koska lokit nappaavat kiinni korkeimpaan kohtaan. Ei tule sitten päähän reikää.

Hannila kertoo, että yleensä lokit tottuvat liikenteeseen ja pärjäävät hyvin kaupungin sykkeessä: jopa paremmin kuin vaikkapa saaristossa, jossa petoja on paljon ja sääolosuhteet ovat ankarammat.

Katso lukijan videot uhkarohkeista lokeista:

#