torstai 9.2.2023 | 07:44
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Lukijan mielipiteen mukaan Kiina on noussut idän johtajaksi

To 28.6.2018 klo 17:30

Kahden entisen kommunistivaltion, Kiinan ja Venäjän suhteet ovat pitkään olleet viileät. Vuosikymmeniä sitten riidat jalkautuivat rajavalvojienkin pariin Ussurijoella. Kiinalaiset laskivat housunsa ja pyllistivät Venäjän puolelle. Siellä keksittiin tuoda suuri Kiinan johtajan kuva esityksen kohteeksi.

Presidentti Mauno Koivisto vieraili Kiinassa 1988. Muistelmissaan hän kertoo keskustelustaan Deng Xiaopingin, Kiinan johtajan kanssa. Tämä oli pitänyt pitkän yksinpuhelun, jossa hän oli käsitellyt ensin Venäjän, sitten Neuvostoliitoon tekemiä vääryyksiä.

Usein isäntä ja vieras ottavat etukäteen selvää selkoa toistensa maista. Olisiko Xiaoping tehnyt sen ja huomannut, että historiamme on samankaltainen. Venäjä on vienyt Kiinalta Mantshurian ja Suomelta Karjalan? Onko hän on ajatellut, että Suomen presidentti ymmärtää kiinalaisten katkeruuden ja otti sen takia asian puheeksi?

Toinen merkillinen asia koettiin Itä-Ukrainan ja Krimin valtauksien jälkeen, kun Länsimaat asettivat pakotteita Venäjälle. Sille tärkeitä tekniikan välineitä ei saanut maahan viedä. Putin keksi, että Venäjä tekeekin kauppasopimuksen Kiinan kanssa. Lehdet kertoivat, että Putin vierailee siellä.

Sitten ei kuulunutkaan mitään. Luulisi presidentin mielellään tiedottaneen hyviä uutisia kansalleen ja ilkkuneen samalla pakotteiden laatijoille. Pitänee uskoa että Putin sai rukkaset, vaikka luulisi hänen esittäneen hankalassa tilanteessa edullisia kauppasopimuksia.

Kiinan väkiluku on noussut 1,38 miljardiin. Venäjän väkiluku on laskenut Neuvostoliiton aikaisesta 293:sta miljoonasta nykyiseen 144 miljoonaan. Silti tämä hiipuva entinen suurvalta hallitsee pinta-alaltaan maailman suurinta valtiota.

Kiina on kasvanut viime vuosikymmeninä väestöltään, osaamiseltaan ja varallisuudeltaan niin, että se haastaa jo maailman ykkösmahdin eli USA:n. Mikä on Venäjän tulevaisuus tuollaisen jätin naapurina? Diktatuurimaana sen tilanne on huono. Yksinvaltiaat eivät löydä ystäviä tai jos löytävät, liitto kestää yhtä kauan kuin Stalinin ja Hitlerin välinen sopimus.

Venäjän koulutus lähentelee Suomen tuloksia, mutta oman maan historian tuntemisessa se on maailman tyhmimpiä sensuurin takia. Resepti Venäjälle: ei toista diktaattoria Putinin jälkeen, vaan ensin demokratia ja sitten Naton ovia kolkuttelemaan. Venäjä kuuluu Eurooppaan, koska sen ja Aasian raja on Uralilla.

Mikko Tunkkari

Veteli

#