torstai 9.2.2023 | 07:34
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Lukijan mukaan EU:n puututtava haittalintujen ylisuojeluun

La 30.6.2018 klo 17:00

Eduskunta hyväksyi viime keskiviikkona lakiesityksen, jolla naakka siirretään metsästyslain rauhoittamattomien lintujen listalle. Laajoja ja kalliita vahinkoja aiheuttavaa tuholaislintua saa 1.8. voimaan astuvan lakimuutoksen myötä metsästää ilman tarpeetonta ja kohtuutonta byrokratiaa.

Naakan voimakkaasti vahvistuneen kannan aiheuttamat tuhot ovat olleet tiedossa jo vuosia. Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta on vaatinut toimenpiteitä jo Vanhasen toisen hallituksen kaudelta lähtien. Tuolloin mahdollistettiin luvanvarainen metsästys poikkeusluvalla, mutta toimenpiteenä se oli riittämätön. Kataisen hallituksen aikana muutokset eivät edenneet. Nyt tällä kaudella ja tällä hallituspohjalla hanke oli vihdoin mahdollista saada etenemään ja lakiesitys saatiin eduskuntaan. Hallituspuolueiden lisäksi kiitokset kuuluvat SDP:n, RKP:n, PS:n ja vasemmistoliiton maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenille.

Yhteistyötä tuholaislintujen vähentämiseksi tarvitaan edelleen. Naakkaongelman jälkeen on edelleen ratkaistavana merimetso- ja valkoposkihanhiongelmat. Niiden osalta ratkaisun löytäminen on haasteellisempaa, sillä ne ovat EU:n lintudirektiivin liitteen 2 mukaan suojeltuja lintulajeja. Tämän takia merimetsoa tai valkoposkihanhea ei pystytä siirtämään metsästyslain mukaan metsästettävien lajien piiriin samaan tapaan kuin naakan kohdalla oli mahdollista.

Osittainen ratkaisu olisi sallia näiden lajien pelto- tai suojametsästys. Tällainen lainsäädäntö on käytössä Ruotsissa valkoposkihanhien kohdalla. Pelto- tai suojametsästys antaisi mahdollisuuden hävittää haittaa aiheuttavia tuholintuja ilman pitkää poikkeuslupaprosessia ja siitä seuraavia valituksia ja jopa oikeuskäsittelyä.

Pelto- tai suojametsästyksestä voitaisiin säätää joko metsästyslaissa tai luonnonsuojelulaissa. Näistä jälkimmäinen olisi parempi vaihtoehto, sillä näin olisi mahdollista jatkaa valtion korvausten maksamista lintujen aiheuttamista vahingoista.

Ennusteiden mukaan valkoposkihanhien ja merimetsojen aiheuttamat vahingot tulevat entisestään kasvamaan. Euroopassa on tällä hetkellä noin 2 miljoonaa valkoposkihanhiparia, mutta muutaman vuoden päästä niitä voi olla yli 10 miljoonaa paria. Toivoa on, että tämä haitallinen kehitys havaitaan pian myös EU:ssa.

Merimetsoyhdyskunnat Pohjanmaan rannikolla kasvavat ja niiden haitat asukkaille ja elinkeinoille ovat nekin lisääntymässä. Nyt niitä on saatu muutamilla poikkeusluvilla vähennettyä muun muassa öljyämällä munia. Siitä huolimatta esimerkiksi kalastuselinkeinolle ja Raippaluodon saaristossa sijaitsevalle Unescon maailmanperintökohteelle kohdistuva uhka kasvaa edelleen.

Lasse Hautala

kansanedustaja (kesk.)

#