sunnuntai 9.8.2020 | 02:54
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Emilia Kallioisen kolumni: Kokkolan viehättävissä puistoissa ei käy tunku

La 7.7.2018 klo 08:30

Aurinko paistaa, mutta kokkolalaiset puistot loistavat tyhjyyttään. Puiston penkille on istahtanut korkeintaan muutama ihminen nauttimaan jäätelöpallosta.

Näky poikkeaa suuresti tamperelaisesta kesäpäivästä. Lämmön kohotessa suuntaavat kaupunkilaiset lähipuistoihin nautiskelemaan päivänpaisteesta. Lukuisat puistot täyttyvät hyvän sään tullen auringonpalvojista ja piknikkiretkeilijöistä.

Ilmiö toistuu Tampereella joka kevät vapun tienoilla, kun juhliva vappukansa ottaa puiston toisensa jälkeen haltuun. Toukokuun lempeät säät vain yllyttävät ilmiötä aina koulujen päättäreihin asti, ja pian ei neliömetrejä ole enää jäljellä kaupungin juuri vehreäksi puhjenneissa puistoissa. Tilanne jatkuu samanlaisena läpi koko kesän.

Yhtälailla herää Kokkolan luonto eloon pitkän talven jäljiltä, mutta puistot eivät silti täyty. Nyt eletään jo heinäkuuta, ja myönnän, ettei hellepäiviä ole näkynyt. Mutta silti ihmettelen, että missä piilevät ihmiset puistoista?

Puisto on Tampereella mutkaton ja edullinen kohtaamispaikka. Puoliltapäivin voi puistonpenkillä näppärästi nauttia lounaan. Iltapäivisin taas on mukava istuskella nurmella ja vilvoitella vaikkapa sorbetilla. Kesäillan hämärtyessä muuttavat piknikkikorit usein muotoaan pussikaljoiksi. Usein puistoon eksyy myös yksin pötköttelemään kirjan tai musiikin kanssa.

Syy puistoissa oleskelun vähäisyyteen Kokkolassa ei voi johtua puistojen rumuudesta tai epäviihtyisyydestä. Toki Suntin ruskea läsnäolo ei välttämättä luo kaikista lumoavinta ympäristöä. Silti viihtyisistä viheralueista ei käy kiistäminen Kokkolassa. Meripuiston merellinen läheisyys ja Länsipuiston sekä Englanninpuiston keskeiset sijainnit tarjoavat kyllä puitteita puistoiluun. Jostain ihmeen syystä kokkolalainen puistokulttuuri tuntuu silti tyssäävän siihen paikkaan, kun ihminen kasvaa pois leikkipuistoiästä.

Omakotitalojen ja kesämökkien runsas määrä voi olla yksi syy Kokkolan puistojen harvaan käyttöön. Ihmiset vetäytyvät yksityisille tonteilleen kesän ajaksi. Toinen syy lienee kerrostalojen vähäisyys. Tampereella puistot vetävät puoleensa erityisesti kerrostaloissa ahtaasti asuvia nuoria aikuisia, jotka haluavat pakoon pienestä, kuumasta luukustaan.

Kaupunkiympäristön aktiivisuus antaa elinvoimaisen kuvan Kokkolasta. Suomen kesä on lyhyt, mutta kaunis. Sen lyhyen kauniin ajan suosittelisinkin kokkolalaisia suuntaamaan ulos viheralueille nauttimaan elämästä.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan kesätoimittaja.

#