keskiviikko 12.5.2021 | 17:58
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Kokkolalaiset veljekset rakensivat maailman ainoan vedenalaisen saunan – "Kaikki piti keksiä päästä."

Jari ja Ari Lehtinen ovat hullunrohkeita ideanikkareita, jotka uskovat, että tekemällä oppii. Kaksikon rakentama sukellussauna ihastuttaa ja ihmetyttää.

Su 5.8.2018 klo 08:00 | päivitetty su 08:30

– Laita kansi kiinni, niin tänne tulee ainakin sata astetta!, huudahtaa vedenalaisen saunan veljensä kanssa rakentanut Ari Lehtinen saunatankista.

Sauna on kokkolalaisten kaksosten, Ari ja Jari Lehtisen, silmäterä. Se on pitkäaikaisen työn, tai veljesten sanoin ”värkkäilyn", tulos.

Rakennelma herättää huomiota missä ikinä se onkin. Milloin vedessä liikuteltavaa saunaa ihmettelevät SUP-laudalla kulkijat, milloin uimarit.

Nyt sauna lilluu kirkkaassa vedessä Ruotsalon Hopiokalliolla. Ikkunasta avautuu väreilevä, turkoosi näkymä, mutta puukiukaassa palaa elävä tuli. Yhdistelmä on kutkuttava ja kummallinen, eikä moni usko sitä todeksi, ennen kuin näkee sen omin silmin.

Veljekset eivät kuitenkaan pidä saunaa omana salaisuutenaan. He päästävät usein ihmettelijät kokeilemaan vedenalaisia löylyjä.

– Eihän ketään viitsi poiskaan ajaa. Annetaan nyt ihmisille kokemuksia ja elämyksiä, kun on kerran tällainen värkätty, Lehtiset perustelevat.

Ja elämys saunan näkeminen toden totta on.

Lauteille laskeudutaan saunan päällysosassa olevasta aukosta. Myös kiukaan tuli saa tarvittavan hapen ilmaputkesta: sauna ei siis uppoa aivan kokonaan veden alle, kuten sukellusveneet.

Ari Lehtinen kertoo, ettei kaikkien osien löytäminen ollut helppoa. Esimerkiksi sukellussaunaan sopivia painoja etsittiin kissojen ja koirien kanssa, sillä sellaisia ei ymmärrettävästi valmista kukaan. Koko rakennelma painaa noin 6000 kiloa, sillä kevyempi ei pysyisi pinnan alla.

Mielikuvitusta on jouduttu käyttämään roppakaupalla. Apuna on ollut myös jälkikasvu, sekukset Kiia ja Roni Lehtinen.

– Eihän meillä ollut mitään ohjeita, vaan kaikki piti keksiä päästä. Aivosolujen sisällä on piirrokset, Jari sanoo.

Ajatus vedenalaisesta saunasta on myös muuttunut matkan varrella. Saunaa testatessa on selvinnyt, mikä toimii ja mikä ei. Ensimmäinen saunan prototyyppi näytti hyvin erilaiselta. Se oli pystymallinen, kuin pieni raketti. Uusi sauna taas on litteämpi, sillä niin saunaan saatiin lisää tilaa.

Saunan rakentaminen on ollut kuitenkin enemmänkin kädet mullassa -tyyppistä käytännön työtä, kuin suunnitelmien piirtelyä. Veljekset ovat myös laittaneet projektiin rahaa.

– Ainahan sitä voi suunnitella kaikenlaista. Mutta pitkä tuotekehittely on tuhottoman kallista. Sellainen ihminen, joka ei itse yritä ja tee, vaan makaa kotona kuin laskulohi, ei voi kuvitellakaan, mitä tällainen vaatii, sanoo Ari.

Vedenalainen sauna ei ole kaksikon ainoa erikoinen projekti. Jari ja Ari Lehtinen ovat Kokkolan omia Pelle Pelottomia, joilla on mielessään pohjattomat ideakaivot, mutta viime vuosina saunojen rakentelu on vienyt heidät täysin mukanaan. Vedenalaisen saunan lisäksi on syntynyt prototyyppi akvaariosaunasta. Sauna on lasisen, vedellä täytetyn altaan sisällä, ja saunoja voi tuntea itsensä akvaariokalaksi.

Oma lukunsa on myös kaksikon parin vuoden takainen yritys kunnostaa Harrbådan vanhaa, hiljalleen rapistuvaa majakkaa. Majakka oli kaupan ja Lehtiset tekivät siitä tarjouksen, mutta hanke jäi kiinni byrokratian rattaisiin: veljesten into loppui, kun säädökset tekivät kunnostamisen hankalaksi.

Kaksoset eivät muistele tapausta katkeruudella, mutta byrokratia mietityttää heitä yhä. He toivoisivat, että ideoita voisi viedä eteenpäin ilman lamaannuttavaa paperisotaa.

– Kai se on sama kaikkialla Suomessa. Pitäisi asua jossain Arizonassa tai jossain, missä voisi hengittää helpommin. Suomi on vähän liian tiukka maa, kun yrittää kaikenlaista. Vaikka on siinä tietysti hyvääkin. Hyvää ja huonoa, molempia, he pohtivat.

Lehtiset korostavat, että ideat luovat työllisyyttä, ja siksi niihin olisi tärkeää uskoa. Sukellussaunan kanssa kaikki on kuitenkin sujunut mainiosti. Vastaanotto on ollut enemmän kuin lämmin, eikä byrokratiakaan ole vaivannut.

– Ei mitään lupia voi hakea, kun ei tällaista ole ikinä ollut kenelläkään, Lehtiset nauravat.

Niin, kyseessä on tiettävästi maailman ainoa vedenalainen sauna. Erikoista rakennelmaa ei luokitella Lehtisten mukaan veneeksi, eikä sukellusveneeksikään.

Vaikka sukellus- ja akvaariosaunaa on esitelty televisiossa ja kuljetettu Helsinkiin asti saunafestivaaleille, eivät Lehtiset vielä ole aikeissa kaupallistaa ideoitaan. Ei se kuitenkaan poissuljettua ole: kaksikko vihjaa uusista, vielä salaisista projekteista ja suunnittelee suuria.

– Katsotaan sitten, kun saadaan uudet mallit valmiiksi, ja päästään syvemmille vesille, he lausuvat mystisesti.

Sukellussaunan voisi myös viedä vaikka maailmanympärysmatkalle.

– Olisihan se hienoa vetää tällä jossain Karibialla värikkäiden kalojen seassa, toteaa Jari.

Lehtiset ovat kuitenkin rakennelleet keskenään jo kauan ennen saunaprojekteja, oikeastaan lapsuudesta asti. Malli jatkuvaan ”värkkäämiseen” tuli kotoa. Isä opetti kaksoset hitsaamaan jo ennen kouluikää.

Lehtisen veljeksillä on myös yhteinen yritys, joka tekee esimerkiksi erikoispuhalluksia, tulipalojen jälkeisiä puhdistuksia ja muovialan töitä. Työt ja vapaa-ajan projektit limittyvät luontevasti yhteen. Saunaa rakennetaan, kun päivätyöt antavat myöten.

– Yksikään päivä ei ole samanlainen. Välillä tehdään hommia korkealla ja välillä maan tasolla, se menee kuin sydänfilmi, toteaa Jari.

Kaikkia projekteja ja töitä kuitenkin yhdistää yhdessä tekeminen. Veljekset ovat tiivis kaksikko ja he jopa täydentävät toistensa lauseita. Lehtisten mukaan yhteistyö toimii, eivätkä toisen kasvot ala kyllästyttää, vaikka niitä näkee joka päivä.

– Ei oikein voi kyllästyä, kun se on sama naama kuin itsellä, heittää Ari.

Palataan vielä hetkeksi takaisin saunaan. Lehtisten tee-se-itse -henki näkyy kaikkialla, minne keksii katsoa. Jopa vene, jolla veljekset kuljettavat toimittajat saunalle, on itse tehty. Heidän omansa on myös Hopiokallion reunustalla nököttävä bussi, joka toimittaa nyt pukuhuoneen virkaa.

Monta kertaa mielen valtaa ihmetys: miten ihmeessä joku on osannut tehdä tällaisen? Veden alla löylyä heittäessä on helppo uskoa kaksikon elämänfilosofiaan: että kummallisetkin ideat voi toteuttaa, eikä lannistua saa ensimmäisen, tai edes kymmenennen vastoinkäymisen sattuessa kohdalle.

– Kyllä tässä on käynyt monenlaista. Aina välillä jokin hajoaa. Mutta täytyy vaan uskaltaa yrittää, toteaa Ari.

– Eikä pidä antaa periksi. Jos ei heti onnistu, niin huomenna voi jo onnistua, komppaa veli vieressä.

Katso videolta, millainen näkymä sukellussaunan ikkunasta avautuu:

Lisää aiheesta löydät täältä:

#