Mielipiteet

Eila Jyrkän kirjoitus: Sekalaista

Maailmassa on paljon asioita, joita emme ymmärrä. Tähän ikään ehtiessä opitut tiedot alkavat haalistua, koska oppimäärä on ollut vain pakollinen koulunkäynti. Elämänkoulussa opitaan sitä työtä mitä tehdään: iso perhe, maatalous ja karja. Siinäpä pyörii pienen maatilaemännän koulu kuin myös työ. Siinä oppi sellaisia asioita, joita ei lukemalla opi, vain lasten ja perheen kanssa elämällä ja niistäkin moni opetus tuli kantapään kautta!

Sitten vähän toisenlaista aihetta. Olin oppinut puhumaan kovalla ja selkeällä äänellä, koska äitini oli hyvin huonokuuloinen. Kerran kun olin hakemassa 50-luvun lopulla meijeri-isännöitsijä Veikko Venetjoelta meijerikottia, hänen isänsä Alapertti sanoi minulle nämä sanat: ”Kyllä sinä olet sitten hyvä toiminen, sinun puheestasi saa hyvin selvää, samoin kuin siskosi puheesta, joka on Kalliokoskella!”

Menen tässä nyt seuraavaksi seinäpuhelimien aikaan. Oli olemassa puhelinlangat, kuuluvuus oli monesti huono ja oli äänikatkoja. Kuulin jonkun sanovan, että taas joku istuu paljaalla takapuolella lankojen päällä, koska kuuluvuus on niin heikko. Silloin voi kuulla ihan väärin, mitä toinen sanoo, olen kokenut tämän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soitin kerran numeroon, mihin olen ennenkin soittanut, sieltä vastattiin: ”Sikalassa!” Sanoin: ”Anteeksi, väärä numero!”

Tarkistin numeron ja soitin uudestaan. Taas sanottiin: ”Sikalassa”!

Laitoin puhelimen kiinni sanomatta mitään. Ajattelin, että pidän vähän pitemmän tauon. Sitten vielä soitin ja sain saman vastauksen: ”Sikalassa!”

Silloin annoin selvän ääneni kuulua, melkeinpä huusin puhelimeen: ”Kyllä siellä nyt on kaikki langat sekaisin, koska se menee aina sinne Sikalaan!”

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sieltä kuului ääni: ”Eilahan siellä puhelimessa on”?

Sanoin: ”Kyllä olen!”

Nuorehkon miehen ääni kuului: ”Tämä on Fysikaalisessa!”

Olin kuullut joka kerta että “sikalassa”. Pyysin anteeksi kuuloni puolesta. Näin väärin voi kuulla toisen puheen, kun oli seinäpuhelin ja langat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olen taas saanut kokea Luojani hyvyyttä, miten sain elämääni jatkuvuutta. Olen yhden vuoden aikana kokenut monenlaisia sairauksia. Joka kerta olen ajatellut, että tämä varmaan on viimeinen koettelemus. Mutta tiedän myös, että jokainen lapsistani on ristinyt kätensä puolestani ja myös läheiset ja rakkaat ystävät ovat tehneet samoin. Joskus illalla, kun menen nukkumaan, olen niin uupunut, etten jaksa iltarukousta. Sanon vain ”kiitos tästä päivästä” ja luotan rakkaitteni rukouksiin. Kaikesta olen kiitollinen.

Hyvää ja kaunista kesää kaikille!