Mielipiteet

Lukijalta: Upeita vieraita Kaustisen musiikkilukiossa!

Sibelius-lukion, Suomen ainut koulussa toimiva täysimittainen sinfoniaorkesteri, soitti tiistaina 16. pv. Kaustinen-salissa laadukkaan konsertin Kaustisen Musiikkilukion vieraana. Sattumaako lienee, mutta illasta muodostui tasoltaan ja hengeltään kuin tervehdys kaikille Suomen samana päivänä julkistetuille ylioppilaille. Kaustinen-salissa soitti kymmenistä taitavista Sibelius-lukiolaisista koostuva täysi sinfoniaorkesteri. Kaikissa soitinryhmissä jousisoittimista puhaltajiin ja lyömäsoittimiin saakka oli monihenkinen miehitys. Kirsikkana lavalla nähtiin myös konserttiharppu merkkinä orkesterin täysimittaisuudesta. Tätä koostumusta seurasi suurella mielenkiinnolla.

Ensin Sibelius-lukion kasvatuksen erinomaisuudet, solistit. Sooloviulisti Fanni Piri kuljetti Jean Sibeliuksen Humoreskin viululle ja orkesterille tarkalla tyylillä. Erinomainen solistien sarjan avaaja häikäisi varsinkin korkeissa kohdissaan. Viulussa soi harjoittelun tulos. Pasuunasolisti Oskari Matinlassin tulkitsema Lars-Erik Larssonin Concertino pasuunalle ja jousiorkesterille sisälsi puhaltajalle vaativia tempoja sekä korkeita että varsinkin matalia ääniä. Matinlassin tyylitaituruus oli laadukasta. Sillä voidaan mennä vielä pitkälle. Kolmantena solistina oli hämmästyttävä Felix Sorainen pianossa. Robert Schumannin Pianokonsertto opus 54 on vaativa teos kadensseineen ja orkesterin pauhussa soitettavine tempoineen. Sorainen ja kapellimestari Juhani Lamminmäki seurasivat toisiaan tiiviisti flyygelin kannen yli. Sorainen piti pianon taitavasti tulkiten hyvin esillä suuren orkesterin kärjessä.

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhliltakin tuttu kapellimestari Juhani Lamminmäki on monialainen orkesterijohtaja kotimaisine ja kansainvälisine tehtävineen. Sibelius-lukion sinfoniaorkesterin johtajana Lamminmäki selvästikin on ottanut lämpöisen otteen. Hän antaa tilaa nuorille soittajille, kannustaa lavalle tullessaan ja sieltä poistuessaan. Näytöt eri soitinryhmille näkyvät laajoina kaarina ja orkesteri myös niihin vastaa. Erityisesti yhteys soilisteihin on likeinen ja tarkkaava. Lamminmäki on selvästikin yksi orkesterilaisista – mutta johtaja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Konsertti Kaustinen-salissa alkoi orkesterin Einojuhani Rautavaaran Cantus arcticus-teoksella ja päättyi orkesterillisesti Markku Johanssonin Bolero of the rising sun sekä Jean Sibeliuksen Karelia-alkusoitto ja Ylistyslaulu musiikista näytelmään Joutsikki-teoksiin. Sali taputti solistit ja johtajan pari-kolme kertaa kiitoksiin. Ilta jatkui Kansantaiteenkeskuksen aulassa, missä Kaustisen Musiikkilukion ja Sibelius-lukion oppilaat vielä keskittyivät pedagogi Mauno Järvelän valitsemiin yhteisnuotteihin. Huikea vierailu kaikkien iloksi saa toivon mukaan jatkoakin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä