Tapahtumajutut

Mysteerisonaatteja ja muuta musiikkia, sivukamaritupia sekä Voice- ja olympiavoittaja – Poimi tästä menovinkit tapahtumien täyteiselle viikolle

Sussu Erkinheimo on Kaustisen musiikkilukion kasvatteja.

Sussu Erkinheimo konsertoi Kaustisella

Viime vuonna Voice of Finland -kilpailun voittaneen Sussu Erkinheimo konsertoi Kaustisella lauantaina 15.4.

Erkinheimon Kaikuja menneisyydestä -konserttikiertueella kuullaan musiikkia vuosikymmenten takaa. Laulut kertovat suurista tunteista, kaipuusta ja rakkaudesta. Musiikkia on luvassa mm. Édith Piafilta, Seija Simolalta, Vera Lynniltä, Cilla Blackiltä.

Kaustisella kiertue pysähtyy Kaustisen Kansantaiteenkeskuksen Kaustinen-saliin. Luvassa on intiimi konsertti, jonka säestyksestä vastaa akustinen kitara, piano ja viulu. Viulua konsertissa soittaa Mäsä-duostakin tuttu kaustislainen pelimanni Kyösti Järvelä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vanha musiikki ja jo edesmenneiden naislaulajien äänet ovat aina koskettaneet minua. Siksi haluaisin tarjota yleisölle mahdollisuuden kokea näitä kappaleita minun esittämänäni. On kivaa tulla konsertoimaan Kaustiselle, sillä paikka on minulle rakas ja tuttu kesän festivaaleilta ja opiskeluajoiltani Kaustisen musiikkilukiossa, kertoo Sussu Erkinheimo kertoo.

Seurakunnan musiikkiviikko Vetelissä jo 32. kerran

Vetelin seurakunnan järjestämä 32. musiikkiviikko pidetään 14.-20.4. Tapahtuman aikana kuullaan veteliläisiä kuoroja, laulajia ja soittajia, ja myös lauletaan yhdessä.

Tapahtuma alkaa perjantaina 14.4. kirkossa, jossa esitetään viulumusiikkia ja yhteislaulua. Viulumusiikkia esittämässä ovat alttoviulisti Henna Pakkala, viulistit Raila Järvelä, Janika Läspä, Satu Tuominiemi ja pianossa Minna Kalliokoski.

Sunnuntaina 16.4. kokoonnutaan Pulkkisen-Haukilahden nuorisoseurantalolle Musiikkikavalkadiin, jossa laulavat Ilon Aihe Jaana Niinisen, Toprakat ja Pulkkisen kylän lauluryhmä Tuulikki Pulkkisen sekä Vetelin projektikuoro ja Vetelin kirkkokuoro Minna Kalliokosken johdolla. Veteliläisistä muusikoista ovat mukana sopraano Aino Sillanpää-Heikkilä, baritoni Tomi Storbacka, huilisti Anna Luoma, haitaristi Eero Korpimo ja kitaristi Veikko Siponkoski. Konsertin jälkeen järjestetään on kahvitarjoilu Yhteisvastuu-keräyksen hyväksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskiviikkona 19.4. voi toivoa omaa mielivirttä Isokylän koulussa.

Musiikkiviikko päättyy torstaina 20.4. cembalisti Tea Polson konserttiin kirkossa. Cembalisti, urkuri ja pianisti Tea Polso on kokenut ja monipuolinen muusikko, joka freelance-cembalistin työnkuvan lisäksi toimii tällä hetkellä myös tuntiopettajana Centria- ja Novia -ammattikorkeakouluissa.

Tea Polso esiintyy tulevan viikon aikana sekä Kaustisella että Vetelissä. Kuva: Picasa

Kirkko-oopperan tilalla mysteerisonaatteja

Kaustisella järjestettävästä Henki kulkee -tapahtumasta peruuntuu sairastapauksen vuoksi lauantain 15.4. kirkko-ooppera Dominus Krabbe. Sen tilalla nähdään ja kuullaan Heinrich Ignaz Franz Biberin (1644-1704) mysteerisonaatteja, jotka tunnetaan myös nimellä Rosenkranz(rukousnauha) -sonaatit. Kukin sonaatti edellyttää viulun poikkeuksellista viritystä.

– Luvassa on kidutusta ja ruoskimista, kirkastuksellisia hymnejä, taivaaseenmenon komeaa marssia ja suojelusenkelin siipien havinaa, lupaa viulusolistina esiintyvä Kreeta-Maria Kentala.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tea Polso soittaa sonaateissa sekä cembaloa että urkuja. Yökirkon tilaisuudessa on teoksista ja niiden taustoista keskustelemassa myös musiikin tohtori ja kirkkomuusikko Martti Laitinen.

Matti Visannin Ilmestyskirjan kuvituksia -näyttely on avoinna tapulissa ennen illan konserttia.

Lue lisää: Henki kulkee -tapahtuma käynnistyi Kaustisella ‒ Viulisti Jari Valo soittaa torstaina Messiaenin Aikojen lopun kvartetossa

Monitaiteinen Henki kulkee -tapahtuma tuo Kaustiselle huhtikuussa niin Nightwishin basistina tunnetun Marko Hietalan, emerituspiispa Wille Riekkisen kuin säveltäjä Pekka Jalkasenkin

Näytelmää tauon jälkeen Vetelissä

Teatteri Revontulet yhteistyössä Veikkolan kk:n Nuorisoseura Ry:n ja Perhonjokilaakson opiston kanssa on virittäytynyt esittämään kokoillan näytelmän Vetelin Veikkolassa. Ensi-ilta on lauantaina 15.4. Muut esitykset ovat 16.4, 19.4, 21.4. ja 22.4.

Näytelmä on Heikki Lundin suosittu käsikirjoitus Harmaat Pantterit – Aktiivimalli, jonka on ohjannut kinnulalainen Matleena Paananen.

Näytelmä kertoo Käpyhovin ikäihmisten palvelukodista, ja siitä mitä voi tapahtua jos uusi lakimuutos aktiivisten ikäihmisten itsepalveluohjelmasta iskee kertarytinällä. Muutosmyllerrykseen suhtaudutaan varsin vastahakoisesti, mutta kuinka lopulta käykään?

Näyttämöllä nähdään tuttuja kasvoja vuosien takaa muutaman uuden näyttelijän ohella. Rooleissa Riitta Eklund, Veli-Pekka Pakkala, Sari Pihlajamaa, Ulla Nykänen, Minna Honkonen, Jouni Koivisto, Mikko Huhtasaari, Liisa Läspä ja Maija Hämäläinen. Avustajana toimii Hilkka Klemola ja ääni- ja valopöydässä taiteilevat Mika Hohenthal ja Jussi Tunkkari.

Lue lisää: Harmaat pantterit juhlistaa teatteriryhmä Revontulten kolmekymppisiä – tältä näyttää Käpyhovin vanhainkoti Veikkolan näyttämöllä

Sivukamarituvista rakennusperintöilta Vetelissä

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Sivukamarituvat historian näyttämönä -hanke järjestää Rakennusperintöillan Vetelin Taidekartanossa keskiviikkona 19.4.

Hankkeen kohteina olevia sivukamaritupia on rakennettu ylivoimaisesti eniten Veteliin ja pitäjää voi pitää edelleenkin rakennustyypin säilymisen kannalta keskeisenä paikkakuntana. Tilaisuuden ohjelmassa on puhetta sivukamarituvista, talohistorian lähteistä ja vanhasta rakennuskannasta maaseudun pitovoimatekijänä.

Illan mittaan muistellaan myös arkkitehti George Woolstonin toimintaa alueen rakennusperinnön puolesta. Heikki Polso kertoo Polson Antintuvan pihapiiristä ja yritystoiminnasta. Illan lopuksi nähdään laulaja ja taiteilija Anne Mattilan tilaisuuteen tekemä video, jossa hän kertoo suhteestaan rakennusperintöön ja Taidekahvilansa toiminnasta.

Sivukamarituvat historian näyttämönä on Leader-ryhmä Pirityisten päärahoittama hanke, missä selvitetään paitsi tämän keskipohjalaisen, erikoislaatuisen rakennustyypin historiaa ja nykyistä tilaa, pyritään edistämään myös rakennusperinnön ja historiatiedon käyttöä.

Sivukamaritupiin kuuluu muun muassa Vetelin kunnan omistama Saaren Antintalo eli veistokoulu.

Lapselle musiikkiharrastus?

Kevään koittaessa on mahdollisuus hakeutua musiikkiharrastuksen pariin ja Keski-Pohjanmaan konservatorion oppilaaksi. Perhonjokilaakson alueella oppilaaksi voi hakeutua joka kunnasta. Pääsykokeita ei ole, vaan sen sijaan uusia oppilaita otetaan ilmoittautumisen perusteella vapaana oleville oppilaspaikoille.

Konservatorion oppilaana lapsi saa yksilöllistä soiton- tai laulunopetusta, oppii musiikin hahmotustaitoja ja pääsee musisoimaan yhdessä toisten kanssa. Opetuksessa otetaan huomioon lapsen kiinnostuksen kohteet ja kannustetaan kehittämään taitoja monipuolisesti: soittaen, laulaen, kuunnellen ja itse säveltäen. Konservatorio on alueen ainoa taiteen laajan oppimäärän mukaista opetusta tarjoava oppilaitos. Opetus on yksilöllisesti etenevää ja antaa taitoja harrastuksen jatkamiseen vaikka ammattiin saakka.

Keski-Pohjanmaan konservatorion uusien oppilaiden ilmoittautumisaika alkaa tiiistaina 2.5. ja on avoinna koko kesän 31.7. saakka. Ilmoittautuminen tapahtuu konservatorion verkkosivuilla, jossa pääsee tustumaan myös soitinvalikoimaan esittelyvideoiden avulla. Maakunnan toimipisteissä opetettavien soitinten valikoima vaihtelee toimipisteittäin. Kaikkiin konservatoriolla opetettaviin soittimiin voi kuitenkin hakeutua oppilaaksi asuinkunnasta riippumatta ja soittotunneilla käydä myös naapurikunnan puolella ja Kokkolassa.

Kevään aikana konservatorion toimintaan pääsee tutustumaan kevätkonserteissa, joissa kuullaan eri-ikäisten oppilaiden soittoa. Konsertin päätteeksi kaikki halukkaat pääsevät kokeilemaan soittimia ja samalla voi jutella soittoharrastuksesta opettajien kanssa.

Kevätkonsertti ja soittimiin tutustuminen järjestetään Vetelissä seurakuntatalolla keskiviikkoiltana 19.4. ja Kaustisella musiikkilukion salissa tiistai-iltana 2.5.

Samppa Lajunen Vetelissä

Olympiavoittaja Samppa Lajunen on vieraana Vetelin kirkossa perjantai-iltana 21.4. Suomalaiset muistavat Lajusen nuorena kolminkertaisena olympiavoittajana ja kaksinkertaisena maailmancupin kokonaiskilpailun voittajana yhdistetyn hiihdosta. Lajunen lopetti urheilu-uransa jo 24-vuotiaana, opiskeli sen jälkeen kauppatieteiden maisteriksi ja on perustanut sen jälkeen mm. sijoitusyhtiö Samla Capitalin.

Hengellinen ulottuvuus on vahvistunut Samppa Lajusen elämässä viime vuosina. Kristityssä kodissa kasvaneena hän on aina uskonut Jumalan olemassaoloon, mutta henkilökohtaisempi suhde Jumalaan löytyi aikuisena. Vetelin kirkossa hän puhuu aiheesta Voittajan puolella.

Illan musiikista vastaa paikallinen Boronium-bändi, jossa laulavat ja soittavat Toni Taipale, Henri Nisula, Sampsa Linna, Tuomas Känsäkoski ja Viljami Parpala. He säestävät yhteislauluja, joita lauletaan Nuoren seurakunnan veisukirjasta, ja esiintyvät myös itse.

Illan päätteeksi seurakuntatalolla on tarjolla iltapala.

Samppa Lajunen vierailee Vetelin kirkossa.

Katso lisää menovinkkejä tapahtumakalenterista >>>