Oma talous haltuun budjetoinnin avulla

Budjetointi on toimiva tapa ottaa ohjat haltuun ja ryhtyä taas oman talouden herraksi. Budjetin laatimisessa olennaista on tarkastella omia kulutustottumuksia realistisesti ja ottaa huomioon myös odottamattomat menot ja talouden heilahdukset.

On hyvä aloittaa tarkastelemalla menoja ja pohtia, olisiko mahdollista nipistää hieman menoistaan. Jos sinulla on paljon pikavippejä tai kulutusluottoja, voi lainojen yhdistely yhdeksi isommaksi lainaksi olla oiva idea. Pienten lainojen yhdistämiseen esimerkiksi Rahalaitos.fi voi olla todella oivallinen apu. Myös muita turhia menoeriä kannattaa karsia: Onko kolme erillistä suoratoistopalvelua todellakin tarpeen, vai voisiko tulla toimeen vain yhdellä?

Budjetointi kannattaa

Budjetointi on ehdottomasti yksi parhaista tavoista pitää kirjaa kaikista menoista ja tuloksista. Tarkkaan budjetointiin kannattaa kirjata ylös kaikki pienetkin menot: vanha totuus pätee edelleen, pienistä puroista syntyy suuri joki.

Moni budjetin tehnyt kiittelee menetelmän yksinkertaisuutta ja tehokkuutta. Budjetointi on yksinkertaisimmillaan sitä, että tuloista vähennetään pakolliset menot ja mietitään, mihin jäljelle jäävä summa kannattaa sijoittaa. On olemassa erilaisia strategioita, joiden avulla säästöjä voi jakaa eri kohteisiin.

Käteviä sovelluksia ja nettisivuja

Budjetointiin löytyy kattavia ja helppokäyttöisiä työkaluja, joiden avulla voi seurata menoja ja tuloja. Nykypäivän teknologia tarjoaa monia erilaisia sovelluksia ja verkkosivustoja, jotka ovat helposti kenen tahansa saatavilla.

Yksi suosituimmista budjetoinnin sovelluksista on englanninkielinen Mint. Sen avulla voi seurata pankkitili- ja luottokorttilaskuja yhdessä paikassa keskitetysti. Sovelluksessa on mahdollista myös asettaa itselleen budjetteja eri kategorioille, jotta on helpompaa noudattaa tehtyä taloussuunnitelmaa. Mintillä on myös muistutusominaisuus, joka huolehtii siitä, että laskut tulee maksettua ajallaan.

Toinen suosittu vaihtoehto on YNAB (You Need A Budget). Sovellukseen sisältyy esimerkiksi automaattinen synkronointitoiminto, jonka avulla on helppoa pysyä ajan tasalla kaikista pankkitileistäs ja niiden toiminnoista samanaikaisesti.

Käytännön toimilla kulutus hallintaan

Kun tiedetään, paljonko voi kuluttaa esimerkiksi kuukauden seurantajakson aikana, voi alkaa jakamaan rahat eri kategorioihin. Myös pankkitilien saldot ja lainojen takaisinmaksutiedot kannattaa selvittää ennen budjetointia ja pitää huolta, että kaikki tarvittavat eräpäivät on tiedossa ja että tilillä on myös riittävästi rahaa niiden maksamista varten.

Rahan kulutusta voi myös seurata pitkin vuotta ja vertailla sitä laadittuun budjettiin. Jos jokin tietty kategoria, esimerkiksi huvittelu korostuuu ja budjetti mene jatkuvasti yli, on kaksi vaihtoehtoa. Joko nostaa huvitteluun varattua rahasummaa tai pyrkiä käyttämään vähemmän rahaa vapaa-aikaan.

Budjetoinnin ohessa on helppo aloittaa myös säästäminen joko tilille tai erillisiin rahastoihin. Moni innostuu myös sijoittamisesta, mikä onkin hauska tapa tehdä hieman passiivisia tuloja pidemmän aikavälin tähtäimellä.

Budjetin laatiminen kannattaa aloittaa selvittämällä oma taloudellinen tilanne ja laskemalla, paljonko rahaa voi realistisesti kuluttaa. Seuraavaksi kannattaa miettiä suurimmat kustannuserät, esimerkiksi lainat, asuminen, auto ja elintarvikkeet. Lopuksi voi laskea tarpeeksi varoja muihin tarpeisiin, kuten viihteeseen ja harrastuksiin. Hyvässä budjetissa on joustovaraa ja se elää arjen mukaan.