Paikallisuutiset

Pelko Tunkkarin vuodeosaston kohtalosta – "Päättäjillä on pelko, että vuodeosaston potilaat siirretään Kokkolaan tai Kannukseen"

VUODEOSASTO Soiten hallitus kokoontuu seuraavan kerran 25. marraskuuta. Tuolloin listalla on esitys Tunkkarin vuodeosastosta.

Tyhjenevätkö huoneet Tunkkarilla? Soiten hallitus kokoontuu budjetin ääreen marraskuun lopulla.
Tyhjenevätkö huoneet Tunkkarilla? Soiten hallitus kokoontuu budjetin ääreen marraskuun lopulla. Kuva: Clas-Olav Slotte

PERHONJOKILAAKSO

Tässä vaiheessa virkamiesvalmistelussa etenevä Soiten budjetti nähdään kuntayhtymän hallituksen listalla parin viikon päästä. Maanantaina kokoontunut hallitus ei Tunkkarin vuodeosaston kohtaloa vielä käsitellyt.

Vetelin kunnan edustajana Soiten hallituksessa istuva valtuuston puheenjohtajaErkki Lassila (kesk.) antoi maanantain kokouksessa oman esityksen toiminta- ja taloussuunnitelman laadintaan. Esitystä kannatti Jari Mäkelä (ps).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esityksessä haluttiin muodostaa Keski-Pohjanmaalle kolme sote-keskusta, joista yksi on Kokkolassa, yksi Lestijokilaaksossa sekä yksi Perhonjokilaaksossa. Palveluntarjonnan tulisi olla kaikissa keskuksissa sama, pitäen sisällään vastaanottopalvelun, vuodeosaston, kuvantamispalvelut, laboratorion ja kotisairaanhoidon tukipisteen.

– Tässä on ajatuksena se, että saataisiin tasapuolinen palveluverkko Keski-Pohjanmaalle. Ja säilytettyä Tunkkarin asema, kun varsinkin vuodeosasto on liipasimella, perustelee Lassila.

Taustalla on pitkän aikavälin pelko siitä, että myös terveyskeskus Tunkkarilta lähtisi. Vuodeosaston paikkoja on pyritty viime vuosien aikana vähentämään kolmeen otteeseen, mutta asia on kaatunut joka kerta Soiten valtuustossa. Nyt neljännellä kerralla vuodeosastoa ollaan lakkauttamassa kokonaan.

– Meillä on päättäjillä pelko, että vuodeosastopotilaat siirretään jatkossa joko Kokkolaan tai Kannukseen, sanoo Lassila.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lassilan esityksessä oli myös kohtina kolmen vuoden säästöohjelman tekeminen yhteistyössä henkilöstön kanssa, toiminnan siirtäminen terveyden ja sairaanhoidon palveluiden alle, säästöohjelman tekeminen ikäihmisten palveluille, kustannuslaskelmien tekeminen skeä terminologian ja palveluiden sisältöjen täsmentämistä.

Halsuan kunnan edustajana maanantaina kokouksessa ollut maakuntahallituksen puheenjohtajaTimo Pärkkä (kesk.) on sitä mieltä, että vuodeosaston suunta on oikea.

– Meidän on varauduttava ja valmistauduttava siihen, että kotihoitoon tarvitaan lisää resursseja.

Pärkkä perustelee kantaansa sillä, että väestökehitys näyttäisi yli 75-vuotiaiden määrän karkeasti 1,5-kertaistuvan tulevaisuudessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mitkään seinät ja lattiat eivät laitoksissa riitä. Meillä täytyy olla avohoitoon toimintamalli.

Kotisairaala on Pärkän mielestä tehokas ja tuloksekas tapa sairastaa vuodeosaston sijaan.

Pärkkä tähdentää, että vuodeosaston lakkauttaminen ei hänelle tarkoita terveyskeskuksen lakkauttamista. Sen sijaan hän haluaisi Tunkkarilla ja Soitessa tehtävän pidemmän aikavälin strategista kehittämistä.

– Haluaisin uskoa, että tilalle saadaan jotain, mistä et vielä niin tiedä, mutta se voi olla parempaakin.

Pärkkä toivoo myös, että Keski-Pohjanmaalla ja Perhonjokilaaksossa pystyttäisiin pitämään sote-koneisto iskukykyisenä mahdollisimman pitkään omilla ratkaisuilla. Mielessä oli tiistaina uutisoitu Mehiläisen ja Pihlajalinnan yrityskauppa.

– On itsensä narraamista, että joku ison rahasäkin kanssa tulee pelastamaan. Joku muu tekee ratkaisut, jos me ei niitä itse tehdä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä