Tiedätkö mitä eroa pörssisähkösopimusten hinnoittelussa on?

Kuva:

MAINOS - HALVINSÄHKÖSOPIMUS.FI -

Pörssisähkö on ollut yksi kuumimmistapuheenaiheista sähkösopimusten rintamalla. Kysymykset eri sähkösopimusten tyypeistä sekä sähköyhtiöiden tarjoamista sopimuksista ovat kantautuneet jokaisen suomalaisen korviin enemmän tai vähemmän.

Pörssisähkösopimukset eivät kuitenkaan ole identtisiä. Eri sopimuksista peritään erilaisia lisämaksuja - yleensä perusmaksun ja marginaalin nimissä.

Lisäksi eroja on esimerkiksi tuotantotavoissa. Osa sähköyhtiöistä saattaa laskuttaa uusiutuvista energiasta ekstraa, joillain yhtiöillä se taas saattaa kuulua sopimukseen.

Tutustuimme eri pörssisähkösopimusten eroihin. Mitä kaikkea kuluttajan on hyvä tietää?

Miksi pörssisähkösopimus?

Pörssisähkösopimuksen avulla voidaan hyödyntää sähkön juuri sen hetkistä hintaa ja käyttää sähkölaitteita ja muuta sähköverkostoa sen perusteella. Niille, joille tämä on mahdollista, voi sähkön kalliin hinnan vuoksi tavasta tarjoutua monenlaisia etuja.

Spot-tuntihinnat on nähtävillä aina edellisenä päivänä, eli seuraavan päivän sähkön käytön voi suunnitella jo etukäteen. Monet ovat esimerkiksi säännöstelleet kodinkoneiden käyttöä tai säätäneet huonelämmitystään tuntihintojen mukaan.

Hinnat voivat myös muuttua radikaalisti eri kellonaikoina saman päivän sisällä. Tämän vuoksihalvin pörssisähkö marginaali kannattaa vertailla hyvissä ajoin jossain luotettavassa vertailupalvelussa.

Pörssisähkön marginaali

Pörssisähkön marginaali on yleensä selkein kulu sopimuksessa. Se laskutetaan aina jokaisen tunnin niin sanotun spot-hinnan päälle. 

Spot-hinta on ns. oikea markkinahinta Nordpool-sähköpörssistä, kun taas sähköyhtiön tarjoamassa pörssisähkösopimuksessa tähän tulee päälle vielä marginaali.

Marginaali ilmoitetaan yleensä senteissä kilowattituntia kohden. Isoimmilla sähköyhtiöillä nämä marginaalit vaihtelevat n. 0,35c/kWh ja 1c/kWh välillä.

Isompaa marginaalia joutuu yleensä maksamaan silloin, jos haluaa ottaa uusiutuvaa energiaa alkuperätakuulla. Toisaalta osalla yhtiöistä sopimukseen kuuluu ainakin hiilidioksidivapaa sähkö valmiiksi.

Pörssisähkön arvonlisävero

Arvonlisävero tulee aina pörssisähkön hinnan päälle. Usein spot-hinta ilmoitetaan eri palveluissa arvonlisäverollisena, ja arvonlisäveroa peritään myöskin sähköyhtiön marginaalista.

Jo sähköyhtiön marginaaliin on aina sisällytettävä arvonlisävero. Ylimääräisiä lisäkuluja ALV:sta ei tarvitse siis pelätä.

Arvonlisäverosta on hyvä huomioida myös määräaikainen alennus vuonna 2023. 30.4.2023 asti sähköstä, marginaalista ja kuukausittaisesta perusmaksusta peritään pienempää 10 %:n arvonlisäveroa.

Tämä alennettu ALV koskee myös mahdollista alkuperätakuuta, eli lisäpalvelua, joka muuttaa sähkön tuotantotapaa. Sen sijaan vaikkapa maksuturva-lisäpalveluista ei voi saada arvonlisäveroalennusta.

ALV-alennus näkyy lähtökohtaisesti suoraan sähköyhtiöiden hinnastoissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että ALV-alen loputtua myös hinnat nousevat vastaavasti.

Kuukausittainen perusmaksu

Kuukausittainen perusmaksu kuuluu myös lähes kaikkiin pörssisähkösopimuksiin. Joskus erikoistarjouksen spot-sähköä voi olla mahdollista saada ilman perusmaksua, mutta nämä tarjoukset ovat harvinaisia.

Selvityksemme perusteella kuukausittaiset perusmaksut ovat tyypillisesti noin. 3-5 €. Lisäkuluja voi taas tulla erilaisista lisäpalveluista tai alkuperätakuista.

Kuukausittainen perusmaksu on aina maksettava riippumatta siitä, paljonko sähköä kuluu. Siksi pienen kulutuksen taloudessa kannattaakin lähtökohtaisesti valita sopimus, jossa on mahdollisimman pieni kuukausimaksu. 

Perusmaksu muodostaa monesti pörssisähkösopimuksessa melko ison osan verrattuna marginaaliin. Jos kulutus on kuitenkin todella isoa, kannattaa perusmaksun sijaan kiinnittää aina erityisesti huomiota marginaaliin.

Lopputulema eri pörssisähkösopimuksista

Pörssisähkösopimuksia löytyy nyt markkinoilta joka lähtöön. Hinnat ovat eri yhtiöillä lopulta melko samankaltaisia, joskin joiltain firmoilta löytyy valikoimista myös huomattavan kalliita spot-sopimuksia.

Isojen sähköyhtiöiden pörssisopimuksissa on eroja lähinnä tuotantotavoissa, mobiilisovelluksessa, lisäpalveluissa sekä pienesti myös marginaaleissa ja perusmaksuissa.

Kun valitset pörssisähkösopimusta, ota ainakin nämä huomioon:

-

Onhan marginaali ja perusmaksu kilpailukykyinen

-

Pystyykö sähkönkulutusta seuraamaan sulavasti mobiilisovelluksessa?

-

Miten sähkö on tuotettu?

-

Onko sähköyhtiö luotettava?

Muutaman euron säästökin voi olla tärkeä, joten marginaalit kannattaa ehdottomasti vertailla. Samalla kannattaa kuitenkin miettiä, onko muutaman euron säästön takia järkeä vaihtaa vaikkapa huonompaan sähkön seurantasovellukseen. 

Sähkön tuotantotapa tärkeää suomalaisille

Kuten sopimuksistakin huomaa, onsähkön tuotantotapa yhä tärkeämpää suomalaisille. Haluamme kaikki, että maapallomme voisi paremmin, joten esimerkiksi luonnonmukaiset keinot, kuten tuuli ja vesi ovat yhä suuremmassa roolissa sähkön tuotantomekanismeissa.

Luonnon olosuhteiden vaikutus sähkön hintoihin on kuitenkin valtava, eli tällöin kovin vähätuulisena vuonna sähkön hinta on myös paljon suurempi, mitä tuulisissa sääolosuhteissa.

Aina pelkästään hintalappua tuijottamalla ei saa sitä sähköä, mikä on omien arvojen mukaista. Siksi kannattaa vertailla eri sähkösopimuksia keskenään ja valita niistä itselle sopivin vaihtoehto.