Paikallisuutiset

Tuppeensahattu haapa tuo tunnelmaa saunaan – Kaustislaisen Marko Förstin valmistamille lauteille löytyy kysyntää ulkomaita myöten

Kuva:

Kaustisen Jylhässä asuvaaMarko Förstiä odotti äskettäin sähköpostissa mieluisa yllätys. Hänen käsintehtyjä haapalauteitaan oli nimittäin tilattu Irlantiin.

– En olisi osannut aavistaakaan, että näitä menisi sinne asti. Ruotsiin ja Norjaan menee toki jonkin verran, mutta en arvannut, että briteistäkin löytyisi kiinnostusta, Försti sanoo.

Förstin yritys, Hohkapuu, valmistaa saunan lauteita varsin uniikilla tavalla: Lauteet ovat nimittäin kuusi senttiä paksua, tuppeensahattua haapalankkua. Tuppeensahattu lankku eroaa tavallisesta siten, että sen reunoja ei tasoiteta, vaan puun pinta ja luonnolliset muodot näkyvät lopputuloksessa. Paksut lankut ovat myös tavallisia lauteita tukevammat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ne on jämäkät. On kuin kivelle istahtaisi.

Tuppeensahatuissa lankuissa korostuvat puun luonnolliset muodot. Maria Pehkonen on juuri viimeistelemässä uusinta lankkuerää.

Konsta Hietaniemi

Hohkapuu sai alkunsa vuonna 2015, jolloin koko ikänsä rautakaupassa työskennellyt Försti alkoi jalostaa mielessään ideaa tuppeensahatuista lankuista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aloin miettiä, että kyllä tässä elämässä voisi tehdä muutakin kuin työskennellä rautakaupassa.

Försti alkoi perehtyä työprosessiin ja yritystoiminnan pyörittämiseen. Hänen mukaansa ensimmäiset kaksi vuotta menivät lähinnä opettelemisessa ja suunnan hakemisessa. Yrittäjäksi Försti ei olisi koskaan aiemmin uskonut ryhtyvänsä.

– Tuotteen tekeminen ja sillä yrittäminen vaatii aivan valtavasti aikaa. Pelkkä hyväkään idea ei riitä, vaan sille pitää löytää myös markkinakanava. Esimerkiksi uskon, että ilman nettiä en saisi tällaista tuotetta ollenkaan myytyä, Försti pohtii.

Vuonna 2017 Hohkapuu otti merkittävän askeleen eteenpäin tuotteen jalostuttua nykyiseen muotoonsa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tajusin jossain vaiheessa, että lopputuotteeksi asti työstäminen on paljon kannattavampaa kuin pelkkien lankkujen myyminen. Nykyään yli puolet myydystä tavarasta onkin valmiita laudesettejä.

Lauteita voi tilata joko vakiomitassa tai omaan saunaan sovitettuna. Niihin saa halutessaan myös pintakäsittelynä vahauksen ja maalauksen.

Hohkapuun lauteita tilataan paljon varsinkin mökeille ja pihasaunoihin. Förstin mukaan ihmisten mökki-innostus on kasvanut viime vuosina hurjasti ja tämä on korostunut varsinkin korona-aikana.

Tuppeensahatuilla lankuilla viimeistelty sauna näyttää tältä.
Tuppeensahatuilla lankuilla viimeistelty sauna näyttää tältä. Kuva: Marko Försti

Miten tuppeensahatut lauteet sitten syntyvät? Prosessissa on monta vaihetta ja suurin osa ajasta kuluu puun kuivattamiseen. Ensiksi tukkeja kuivatetaan noin vuoden ajan. Sitten ne sahataan lankuiksi ja viedään vielä kuivaamoon. Tämän jälkeen itse lauteiden työstäminen voi alkaa.

– Höyläykseen, hiontaan, mittoihin leikkaamiseen ja kasaamiseen kuluu tältä porukalta noin päivä yhtä laudesettiä kohden. Puolitoista jos pintakäsitellään, Försti sanoo. Noin vuosi sitten yritys otti mukaan toisenkin työntekijän, ja mukana on myös osa-aikaisesti kolmas. Hohkapuulta tilataan keskimäärin kolmesta neljään laudesettiä viikossa, minkä lisäksi myös pelkkiä lankkuja menee hyvin kaupaksi.

Materiaaliksi valikoitui haapa useastakin eri syystä. Se ei eritä pihkaa ja sopii heikon lämmönjohtavuutensa vuoksi hyvin saunaan. Perinteisesti lauteet tehdään useimmiten joko kuusesta tai lepästä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä