keskiviikko 23.9.2020 | 00:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Heikin kellot kolisevat kohti kevättä – Perhossa juhlitaan sunnuntaina talven taittumista

Maija Ahonen
Ma 13.1.2020 klo 14:14

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Perhossa juhlitaan sunnuntaina 19.1. Heikin päivää, jolloin vanha kansa katsoi talven selän taittuvan. Myös karhun sanottiin kääntävän Heikin päivänä talvipesässä kylkeä. Vuoden pimein aika alkaa väistyä ja kevään odotus alkaa.

Heikin päivää on pidetty talven taitekohtana. Kansankielessä talvenkulku hahmotettiin linnunratana, jonka korkeimpaan kohtaan sijoittuu sydäntalvi. Uskottiin, että talven noustessa linnaradan harjalle pakkaset kiristyvät. Keskikohdan jälkeen säät alkavat puolestaan lämmetä, kun lähdetään laskemaan kohti kevättä.

Heikin päivästä ennustettiin myös tulevan kesän säitä: "Jos Heikin päivään näkkyyt sänket peltoloil, ni tulluo huono heinävuosi."

Vanhan kansan tapoihin kuului, että lapset kiersivät talven taittumisen merkiksi Heikin päivän iltana jokaisen talon vuorollaan kolistelleen kelloja, kulkusia ja metalliastioita.

Myös Perhossa kalistellaan sunnuntai-iltana kelloja, kun Heikin kellojen soittokulkue lähtee seurojentalolta ja kiertää joen takaa Pappilan sillan kautta kylän puoleista kävelytietä takaisin seurojentalolle. Kulkueeseen saavat osallistua kaikki halukkaat.

– Ota mukaan lehmänkello, kulkue tai muu helistin, Lahja Varila vinkkaa.

Ennen kulkuetta seurojentalolla järjestetään Heikin päivän ruokailu, esitellään taloa ja sen historiaa, pidetään haitarikonsertti sekä esitellään Heikin kellojen soittoon liittyvää perinnettä.

Päivän ohjelmaan kuuluu myös kirjastossa järjestettävä kirjallisuustapahtuma, jossa perholaissyntyiset Anna Vehkalampi ja Pirjo Heinonen esittelevät omaa kirjallista tuotantoaan.

Heikin päivän tapahtumien järjestelyistä vastaavat seurojentalo Jukola sekä Perhon kunnankirjasto ja vapaa-aikatoimi.

#