tiistai 11.8.2020 | 21:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijalta: Saako toisen maalle rakentaa?

Ti 7.7.2020 klo 14:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vetelissä jälleen kerran valtuutetut viranhaltijoiden vahvassa opastuksessa käyvät viljelysmaiden kimppuun. Yleiskaavan päivitys on käynnissä.

Kaavassa ollaan osoittamassa 29 rakennuspaikkaa pelloille, jokirantaan välille Tunkkari-Heikkilä. Samaiselle rannalle kaavassa piiretty polku tai ulkoilureitti, jota joutessaan sitten voivat tallustella ja vaharata toisten pihoja, niin jokihan ei enään näy, kun taloja ja mökkejä istutuksineen edessä.

Tilanteesta sen verran jo selvinnyt, että maattomilla valtuutetuilla on suuria intohimoja saada veteliläisten viljelijöiden perustuotantoväline, pelto, asuntokäyttöön ja siten naapurikuntien hyvätuloiset muuttamaan veteliin.

Päättäjillä ideat hukassa, kun pitää tuhota tuottavia viljelysmaita, samalla unohtaen, että pelto on maatalouden perusta ja vetelin ansiotuloista liki puolet tulee alkutuotannosta. Tilat ovat nykyisin huomattavia työllistäjiäkin maatalouspitäjissä. Lomittajia, vakituisia työntekijöitä monilla tiloilla, urakoitsijoita moniin eri töihin.

Veteli on menossa hurjaa vauhtia kohti kiirisikuntaa, päättäjät hamuaa lisätuloja hävittämällä viljelysmaata, kun pitäisi etsiä uusia yrityksiä ja ennen kaikkea tukea olemassa olevien kasvua ja kehitystä. Sillä olemassa olevat yritykset voivat nopeimmin luoda lisää työtä ja työpaikkoja. Vetelissä on viranhaltijoilla ja päättäjillä kumma luulo, että tänne olisi hirveä tunku uusilla asukkailla, mutta ei ole töitä mutta onhan maan korkeimpia veroäyrejä. Nämä ongelmat ei parane viljelysmaata hävittämällä.

Kuntatiedotteen mukaa kunnalla on noin 15 asuntoa tyhjillään ja taitaa olla kaikki myytävänäkin, jos jotakuta kiinnostaa. Tontteja on toinen mokoma, osa kovaan 1,5 euron hintaan, ei kelpaa kellekkään. Emäntäkoulun alueella, paraatipaikalta huutokaupattiin tontteja, nousiko korkein 2800 euroon jotakuinkin. Kaikkia ei saatu myytyä.

Yksityisillä tontteja tarjolla vaikka kuinka paljon, samoin myytäviä taloja ympäri pitäjää ja toinen mokoma tyhjillään olevia. Jokainen voi mielessään kulkea kylän läpi talo kerrallaanja ajatella tilannetta 10–15 vuoden päähän, monessako talossa vielä asukkaat voivat asua kotona. Joitakin jopa kuollutkin ehkä. Minulle esitettiin viime viikolla varovainen laskelma, muutama kymmen omakotitaloa vaarassa tyhjentyä, no osa tyhjeneekin.

Kun kunnassa keksitään keino olemassa olevien tontti- ja asuntoresurssien hyödyntämiseen, se tietäisi useamman sata uutta asukasta. Mieluummin työtätekevää kansanosaa.

Viimeisen 30–40 vuoden aikana on Vetelissä pussitettu useita tilakeskuksia kyläaukion alueella. Tilanteen voi jokainen tarkistaa tekemällä kyläkierroksia. Yhdelläkään näistä omakotirakentajista ei ollut mitään välttämätöntä pakkoa saada rakentaa viljelysmaille, ellei äidin läheisyyttä lasketa. Kuitenkin rakennustontteja ollut saatavilla ympäri pitäjää aivan riittävästi.

No seurauksena on ollut tilakeskusten pieneneminen ja toimintojen hankaloituminen. Siitä on seurannut se, että Vetelin kyläaukiossa tiloille ei löydy jatkajia eikä tilaaka. Tämä on suoraa seurausta typerästä asuntorakentamisen politiikasta, jota nyt halutaan jatkaa.

Viljelijät ovat jyrkästi kaavan rantarakentamista ja -tietä vastaan. Valtuutetut, poistakaa kaavasta ne lisäykset, jotka koskevat viljelysmaille kaavailtuja rakentamispaikkoja ja teitä. Ainut positiivinen varaus ensimmäisessä luonnoksessa oli varaus Kirkkotanhuan jatkolle Vimpelintielle, joka olisi helpottanut suuresti pienten koululaisten liikkumista Heikkilän tiellä. Se poistettiin. Älykästäkö?

Mitkä ovat viljelijöiden keinot kuntaa vastaan, ellei tälle rantakaavalle panna toppia?

Pienennetään verotuloja, no sitä tapahtuu jo luonnostaan. Luovutaan viimeisitäkin Vetelin kehumisen rippeistä. Unohdetaan kunta ja keskitytään yritysten kehitykseen rakennetaan raivataan ja hankitaan maata.

Kenties kovin juttu, josta on keskusteltu jo pari vuotta. Haetaan koko kuntaa koskeva uusjako? Kaikki pellot mukaan ja tarvittavilta osin metsätkin.

Lassila Jari

#