perjantai 16.4.2021 | 23:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukiolaisen mielipide: Valkoinen, lihaa syövä heteromies on syrjitty

Ke 24.2.2021 klo 14:00 | päivitetty ke 14:03

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kävelen koulun ruokalaan, raskas koulupäivä on vienyt kaiken energian ja nälkä kurnii vatsassa. Odotan innolla keskinkertaista kouluruoka-annostani. Haaveilen jo mielessäni ruhtinaallisesta viiden lihapullan annoksesta, jonka voimin jaksaisin loppupäivän. Ovella vastaan leijailee huolestuttava tuoksu. Huoleni osoittautuu oikeaksi nähdessäni pöydässä istuvan koulukaverini annoksen; kasvispihvit.

Syön apaattisena mauttomat kasvispihvit, joista puuttuu täysin iki-ihana umaamisuus. Tiedostan tuota epämiellyttävää mössöä tankatessani, että annoksen ravintoarvot ovat täysin hiilihydraattipainotteiset, enkä tule välttymään piinaavalta näläntunteelta seuraavilla tunneilla.

Seuraavana päivänä tarjolla on niin kovin kaivattua laadukasta proteiininlähdettä: lihaa. Ahdan innolla lautaseni mahdollisimman täyteen possukastiketta ja huomaan, kuinka vieressäni oppilas hakee kasvisvaihtoehdon, joka on varta vasten valmistettu heille, jotka eivät halua lihaa syödä. En voi välttyä ikävältä ajatukselta, että minä en kasvisruokapäivänä saa valita syöväni vaihtoehtona lihaa. Ongelma lienee siinä, että lihansyönti ei ole muodikasta tai mediaseksikästä, vaikka suurin osa ihmisistä sitä harrastaakin.

Tilanne on siis epätasa-arvoinen, mutta se on ilmeisesti ihan oikein, sillä valtaväestöä sorretaan muutenkin. Valkoinen lihaa syövä heteromies ei kuulu vähemmistöön, joten hänelle ei kuulu erivapauksia ja hänen tulee sulautua vähemmistön määrittelemään tilanteeseen ja asemaan. Mikäli tämä alistettu ihmisryhmä kiihkoilisi vähemmistöjen tapaan, voisimme ehkä saada oikeutemme ja ihmisarvomme takaisin. Tilanne tosin näyttää toivottomalta yhä useamman valitessa erilaisuuden tien kuuluakseen arvostettuun ja kunnioitettuun vähemmistöön, jonka vaateita kunnioitetaan, tai ei uskalleta evätä.

Menen kotiin. Haen jääkaapista raa’an makkaran ja purkin punaista maitoa. Siirryn sohvalle syömään lohtumakkaraani. Itken.

MAKE

Mielipidekirjoitus on kirjoitettu Perhon lukion äidinkielenkurssilla.

#