Mielipiteet

Hannes Torpan mielipidekirjoitus: Vuosi energiapolitiikan ytimessä

Viime heinäkuussa sain kunnian aloittaa elinkeinoministeri Lintilän energiapoliittisena erityisavustajana. Lähes vuoden työpätkä vallan kammareissa tulee kohta päätökseen, joten on hyvä hetki hieman summata vuoden havaintoja.

Venäjän aloittaman hyökkäyssodan alkamisesta oli kulunut reilu neljä kuukautta, kun aloitin työt. Hyökkäyssodan alkamisen jälkeen Suomi oli hyvin nopeasti katkaissut lähes kaiken energiantuonnin Venäjältä: putkikaasun, kivihiilen, öljyn, sähkön, puupolttoaineet jne. Tähän pystyttiin, koska Suomi ei ollut rakentanut energiapolitiikkaa yksittäisen tuontienergian varaan, kuten esimerkiksi Saksa venäläisen maakaasuun varaan. Vielä vuonna 2021 Venäjältä tuotu energia kattoi 34 prosenttia Suomen kokonaiskulutuksesta.

Energian näkökulmasta signaalit havaittiin jo huomattavasti ennen sodan alkua. Syksyllä 2021 Venäjä alkoi rajoittaa kaasutoimituksia Euroopan kaasuvarastoihin, silloin asiaa ihmeteltiin, mutta syy selvisi helmikuussa 2022.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eurooppalaisesta näkökulmasta Suomi kykeni irtautumaan energiariippuvuuksista suhteellisen nopeasti. Siitä huolimatta viime syksynä ja talvena kohdattiin poikkeuksellisen korkeat sähkönhinnat. Öljy ja sen myötä liikennepolttoaineet olivat kallistuneet jo aiemmin. Syksyllä myös ihmeteltiin miksi diesel on bensaa kalliimpaa. Syitä voi olla useita, mutta ainakin yksi merkittävistä oli se, että Keski-Euroopassa maakaasun käyttöä alettiin korvata keskitisleillä eli dieselin raaka-aineella.

Huhtikuussa 2022 hallitus päätti tilata kelluvan LNG-terminaalilaivan Inkooseen, jolla saatiin varmistettua teollisuuden kaasutarpeet. Syksyllä valmistauduttiin pahimpaan eli sähkön riittävyyteen Astetta alemmas –kampanjalla. Kylmimpien kuukausien aikana suomalaiset säästivät sähköä suurin piirtein saman verran, kun Venäjältä aiemmin tuotiin. Se oli suomalaisten sisukas vastaus Venäjän energiasotaan.

Talvi oli onneksi melko leuto ja sähköä riitti. Se ei kuitenkaan lohduta, jos joutui todella kalliin sähkösopimuksen piiriin. Syksyn ja talven aikana säädettiin erilaisia tukitoimia kansalaisille satojen miljoonien eurojen edestä. Näillä pyrittiin auttamaan niitä, jotka joutuivat kaikista huonoimpaan tilanteeseen kriisin keskellä. Viimeisimpänä sähköhyvitys, jossa energiayhtiöiden kautta valtio tuki kuluttajia. Tietääkseni tällaista ei ole ikinä ennen tehty. Eikä mielestäni kannata jatkossa tehdä, vaan käyttää olemassa olevia sosiaaliturvajärjestelmiä. Se on yksinkertaisinta ja kohdistuu parhaiten.

Viime viikkoina Suomessa on nähty, jopa negatiivisia sähkönhintoja. OL3 pyörii ja uusiutuvaa energiaa rakentuu hurjaa vauhtia lisää. Suomesta on tulossa puhtaan energian suurvalta, joka näkyy myös merkittävinä investointeina ja uusina työpaikkoina. Suomeen tulee hyvin nopeasti kehittymään merkittävä puhtaan vedyn teollisuus. Siinä on meidän suurin mahdollisuus, kunhan se osataan käyttää viisaasti. Tärkeintä on kuitenkin pitää energiapaletti monipuolisena ja irtaantua ulkomaisesta fossiilienergiasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suuret kiitokset vielä esimiehelleni elinkeinoministeri Mika Lintilälle mahdollisuudesta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä