Paikallisuutiset

Nimipäivä: Kahden kodin taktiikalla – Iiris Jurvansuu vuorottelee Halsuan Taipaleen ja Kälviän Pirskerin välillä

Kolme maata ja 23 asuinpaikkaa. Halsualaisen Iiris Jurvansuun osoite on ehtinyt vuosien varrella muuttua monesti niin opintojen kuin työn perässä. Kotimaan lisäksi hän on ehtinyt asua Ruotsissa ja Tanskassa.

Halsualle Iiris teki paluun vuonna 1996 ostettuaan miehensä kanssa oman lapsuudenkotinsa Taipaleesta, Meriläisen ja Liedeksen välimaastosta.

Tällä hetkellä elämä jakautuu kahden kodin välille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viikonloput kuluvat Halsualla, mutta arki pääsääntöisesti Kälviän Pirskerissä, josta on lyhyempi matka töihin Kokkolaan, kertoo Iiris.

Pirskerissä eletään meren ympäröimänä ja Halsualla metsän laidassa. Iiris Jurvansuu

Koulutukseltaan Iiris on Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta valmistunut maisteri, joka on täydentänyt tutkintoaan sosiaalityön opinnoilla ja on laillistettu sosiaalityöntekijä.

Iiris on töissä kehittämispäällikkönä Soitella, jossa hän vastaa erilaisista kehittämishankkeista. Hänellä on monipuolinen työhistoria muun muassa sosiaalitoimen ja hankemaailman tehtävistä. Onpa nainen ehtinyt toimia Suomen kylätoimintayhdistyksen pääsihteerinäkin vuosituhannen vaihteen tienoilla.

Moni Perhonjokilaakson levikkialueella muistaa Iiriksen myös Leader-ryhmä Pirityisten perustajajäsenenä ja ryhmän alkuvaiheiden aktiivitoimijana. Hän esimerkiksi kirjoitti Pirityisten ensimmäisen strategian.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Visionäärinä tunnettu Iiris tiedetään maaseudun mahdollisuuksien puolestapuhujaksi. Yhteisten asioiden hoitamiseen hän on osallistunut myös kunnallisissa luottamustoimissa.

Tärkeä harrastus Iirikselle on ollut toiminta Halsuan Toivon pesäpallojaostossa, jossa hän on toiminut myös puheenjohtajana.

Pesäpallon lisäksi rakas laji on hiihto. Retkilatu kulkee talvisin ihan oman pihan kulmalta. Kilometrejä hän ei kuitenkaan laske.

– Liikun sen verran että hengästyn ja saan hien pintaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka arkipäivät kuluvat pääsääntöisesti Kälviän kodissa, Halsualle Iiris ajelee yleensä maanantaisin töiden jälkeen osallistuakseen kansalaisopiston järjestämälle joogatunnille.

– Yhtenä vuonna jätin joogan väliin, ettei ajoa tulisi niin paljon, mutta sen huomasi kropassa kyllä heti, Iiris sanoo.

Vaikka etätyötkin olisivat mahdollisia, Iiris kertoo itse mielellään pendelöivänsä työpaikalle ja rauhoittavansa kodin työnteolta.

– Matkalla ehtii tyhjentämään päätään.

Jurvansuiden perheen lapset ovat jo aikuisia: neloset syntyivät vuonna 1991 ja viides lapsi vuonna 1998.

– Silloin ei tarvinnut arpoa, mitä tekee, Iiris naurahtaa.

Pariskunnan yhteisenä harrastuksena on vanhojen talojen ylläpitäminen. Sekä Pirskerissä että Halsualla perheellä on vanha talo, muuten ympäristöt ovat täysin erilaiset.

– Pirskerissä eletään meren ympäröimänä ja Halsualla metsän laidassa.

Halsuan kotitalo on vuodelta 1911. Iiris kertoo, että se on aikoinaan jaettu kahtia ja toinen puoli on viety naapuriin. Jäljellejäänyttä osaa on myöhemmin laajennettu.

Torstain nimipäiväsankarin nimen taustalla on perin viehättävä tarina.

– Olen syntynyt toukokuussa. Äitini oli pihalta tuonut iiriksenkukan ja kysynyt isältäni, voisiko tyttö olla Iiris. Isäni oli tuumannut, että miksei, nätti kukkahan se on, Iiris sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä