Nyt kannattaa kilpailuttaa sähkösopimus!

Sähkösopimus on välttämätön osa jokaisen suomalaisen talouden toimintaa, mutta harva meistä viettää kovinkaan paljon aikaa miettien sen yksityiskohtia. Kuitenkin huolellinen sähkösopimuksen kilpailutus ja valinta voi tuoda merkittäviä säästöjä sekä mahdollisuuden tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja.

Mutta mistä sitten aloittaa? Annamme muutamia vinkkejä siihen, mitä sinun tulee ottaa huomioon sähkösopimuksia vertaillessa.

1. Hinnan muodostuminen

Ensimmäiseksi on tärkeää ymmärtää, miten sähkösopimuksen hinta muodostuu. Perusmaksun lisäksi hintaan vaikuttavat energian hinta, sähkön siirtohinta sekä verot. Kiinteähintaisessa sopimuksessa hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan, kun taas vaihtuvahintaisessa sopimuksessa hinta muuttuu markkinahinnan mukaan. Siirtohinta määräytyy sen perusteella, missä asut, ja sen määrää paikallinen sähköverkkoyhtiösi.

Muista, että siirtohintaan et voi vaikuttaa sähkösopimusta vaihtamalla.

2. Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Määräaikainen sopimus on voimassa tietyn ajanjakson, esimerkiksi vuoden tai kaksi. Tämän jälkeen sopimus uusiutuu automaattisesti, ellei sitä irtisanota.

Määräaikaisessa sopimuksessa hinta pysyy yleensä samana koko sopimuskauden ajan. Tällä hetkellä määräaikaisen hinnat ovat laskeneet roimasti. Esimerkiksi sähkösopimukset.com-vertailusivustolla löydät Oomin määräaikaisen 8,79 sentin kWh-hinnalla.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus puolestaan jatkuu niin kauan, kunnes sen irtisanoo. Sen hinta saattaa kuitenkin muuttua sopimuskauden aikana.

3. Vertailupalveluiden käyttäminen

Onneksi sähkösopimuksia ei tarvitse vertailla yksin. Netistä löytyy useita vertailupalveluita, jotka tekevät työn puolestasi. Ne keräävät yhteen eri sähköyhtiöiden tarjoukset ja esittävät ne selkeässä muodossa.

Vertailupalveluiden avulla voit helposti kokeilla, mikä sopimus on edullisin juuri sinun tarpeisiisi.

4. Vihreä sähkö

Ympäristötietoisuus on nykypäivänä tärkeämpää kuin koskaan. Monet sähköyhtiöt tarjoavatkin vihreää sähköä, joka tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä, kuten tuulella, auringolla tai bioenergialla. Vihreän sähkön valitseminen on yksi tapa vähentää omaa hiilijalanjälkeä. Vaikka vihreän sähkön hinta saattaa olla hieman korkeampi, se voi olla panostuksen arvoinen, jos haluat tukea uusiutuvaa energiantuotantoa ja olla osa ilmastoratkaisua.

5. Sopimusehdot

Muista lukea sopimusehdot huolellisesti. Etenkin määräaikaisissa sopimuksissa saattaa olla ehtoja, jotka sitovat sinut sopimukseen tietyksi ajaksi. Myös sopimuksen irtisanomiseen liittyvät ehdot on hyvä tarkistaa.

Vaikka olisit tyytyväinen nykyiseen sähkösopimukseesi, on silti hyvä idea vertailla sopimuksia aika ajoin. Näin varmistat, että saat aina parhaan mahdollisen hinnan ja palvelun.

Muista, että kilpailuttaminen kannattaa aina!

Sähkösopimuksen valinta on tärkeä päätös, joka voi vaikuttaa merkittävästi sekä kotitaloutesi kustannuksiin että ympäristöön.

Vaikka sähkösopimuksen vertailu voi tuntua työläältä, se on vaivan arvoista – voit säästää huomattavasti rahaa ja samalla vaikuttaa positiivisesti ympäristöön.