Tällaiset ovat sähkön korkeaan hintaan tarjolla olevat tuet

Kuva:

MAINOS - SAHKON-KILPAILUTUS.FI -

Odotatko kauhulla tulevaa sähkölaskua? Jos näin on, kuulut todennäköisesti kymmenien tai jopa satojen tuhansien muiden suomalaisten joukkoon, joita odottaa tulevien talvikuukausien aikana jopa yksi elämänsä kalleimmista sähkölaskuista.

Venäjän hyökkäyssodan jatkuminen, Olkiluodon ongelmat ja muissa Euroopan maissa säädetyt tukitoimet ovat painostaneet myös Suomen hallitusta valmistelemaan uusia keinoja nopeassa aikataulussa tukemaan suomalaisia kotitalouksia erityisesti vaikeimpien talvikuukausien yli.

Tällä hetkellä voimaan astuneiden tukien, eli sähkön arvonlisäveroalennuksen, Kelan sähkötuen ja sähkön verovähennyksen rinnalle ovat nousemassa sähkölaskujen maksun joustavuuden lisääminen, kertakorvaukset ja sähkön hintakatto.

Sähkön ALV-alennus, sähkötuki ja sähkön verovähennys 

Ennen uusien tukitoimien säätämistä hallitus oli jo ehtinyt päättää kolmesta eri toimenpiteestä, joita ovat sähkön arvonlisäveron väliaikainen laskeminen, Kelan myöntämä sähkötuki ja verottajalta haettava sähkön verovähennys.

Sähkön myyntiin sovellettavan arvonlisäveron alennus astui voimaan 1.joulukuuta ja se laski väliaikaisesti 24 prosentista 10 prosenttiin. Alennus on voimassa vuoden 2023 huhtikuun loppuun asti ja lisätään uusiin sähkölaskuihin automaattisesti. 

 

 

Verotuksen sähkövähennystä taas voi hakea verottajalta suurten sähkölaskujen maksuun. Sähkövähennyksen määrä on 60 prosenttia siitä osalta, joka ylittää 2 000 euroa ja sitä voi hyödyntää vuoden 2023 tammi-huhtikuun aikana. Vähennyksen hintakatto on korkeintaan 2 400 euroa yhtä asuntoa kohtaan.

Jos vuositulot ovat pienet, verotuksessa vähennettävää sähköä ei ole mahdollista hyödyntää täytenä. Tällöin vaihtoehtona on Kelan myöntämä sähkötuki. Tukea voidaan myöntää sähkön verovähennyksen tapaan tammi-huhtikuun aikana yhden vakituisessa käytössä olevan asunnon sähkölaskujen maksamista varten. Viime kädessä taloudellista tukea sähkölaskuun maksuun voi saada myös toimeentulotuen muodossa.

Mitä uusia tukitoimia Suomeen on tulossa? 

Edellä mainittujen tukitoimien lisäksi hallitus on esittänyt alustavat suunnitelmat uusien tukimallien säätämiseksi.

1. Jälkikäteen maksettavat kertakorvaukset

Tällä hetkellä yksi kehutuimmista tukimalleista on ollut jälkikäteen kuluttajille maksettava kertakorvaus jo maksetuista sähkölaskuista. Korvauksen suuruus lasketaan vuoden 2022 marras-joulukuun aikana kulutetusta sähköstä.

Kertatukea maksetaan kuitenkin laskennallisesti neljän kuukauden ajalta eli marras–helmikuun sähkölaskuista.

Hyvitystä maksetaan viisikymmentä prosenttia sähkölaskun 90 euron omavastuun ylittävältä osalta. Tukea maksetaan enimmillään 700 euroa kuukaudessa. Tukea voi siis saada enimmillään 2 800 euroa. Maaliskuussa maksettavassa ensimmäisessä erässä hyvitetään marras-joulukuun sähkölasku toteutuneen kulutuksen mukaan.

2. Maksuaikojen pidennyksiä sähkölaskuun 

Toinen hallituksen esittämä tukimalli on joustavuuden tuominen suuriin sähkölaskuihin helpottamalla laskujen takaisinmaksuaikaa joko pilkkomalla lasku osiin tai muuttamalla viimeistä maksupäivää.

3. Sähköenergiaa koskeva hintakatto 

Kolmas tukimalli tulisi rajaamaan sähkön markkinahintaa niin, että kuluttajat maksaisivat sähkösopimuksistaan vain tiettyyn rajaan saakka. Sitä, milloin hintakatto astuisi voimaan ja kuinka paljon se olisi, ei ole vielä tarkennettu, mutta pääministeripuolue SDP on ehdottanut rajaksi 20 sentin luokkaa, mikä olisi suuri muutos nykyiseen, sillä monet maksavat tälläkin hetkellä sähköstään jopa tuplasti enemmän.

 

Milloin sähkön hinta tulee laskemaan? 

Suurimpana syynä sähkön korkeaan hintaan on Venäjän hyökkäyssodan jatkuminen Ukrainassa, sillä monet EU-maat olivat aikaisemmin riippuvaisia venäläisestä sähköstä, mutta nyttemmin joutuneen pakotteiden kautta vähentämään venäläisen sähkön käyttöä. Tämän vuoksi sähkön hinnan ennustaminen ja erityisesti toiveet sähkön hinnan laskemisesta näyttävät epätodennäköisiltä. Tukitoimien avulla tähdätäänkin erityisesti talvikuukausien yli selviämiseen, eli tilanne tullaan kartoittamaan keväällä uudelleen.

Paras keino varmistaa itselleen paras sähkösopimus juuri nyt on kilpailuttaa sähkösopimus tasaisin väliajoin, ja erityisesti aina silloin, kun oma sähköyhtiö nostaa hintaa. Määräaikaisen sopimuksen umpeutumisen tapauksessa uudet sopimukset kannattaa poikkeuksetta kilpailuttaa, sillä sähköyhtiön tarjoama uusi sopimus voi olla todella kallis. Jokaisen kuluttajan on lisäksi hyvä selvittää, mitkä tukitoimet koskevat omaa juuri taloutta, sekä milloin ja mistä niitä tulee hakea.