MAINOS

Kokkolasta löytyy koteja jokaiseen makuun


Unelmoitko modernista omakotitalosta lähellä palveluja? Siintääkö haaveissa maatalo peltojen keskellä? Vai haluaisitko sittenkin nähdä ikkunastasi meren?

Olipa unelmasi asumisen suhteen mikä tahansa, Kokkola mahdollistaa sen.

- Meillä voi asua keskustassa kerrostalossa tai esimerkiksi asuntomessualueella lähellä merta. Meillä on rivitalo- ja pientaloalueita. Myös maaseudulle rakennetaan jonkin verran, kaupungin kaavoituspäällikkö Jouni Laitinen luettelee.

Myös pientalotontit menevät hyvin kaupaksi.

Laitisen mukaan kerrostaloasuminen on kysyttyä erityisesti vanhemman väestön ja opiskelijoiden keskuudessa: tämä näkyy rakenteilla olevien kerrostalojen varaustilanteessa. Myös pientalotontit menevät hyvin kaupaksi.

- Ihmiset haluavat aina vain pienempiä taloja sekä kerrostaloissa että omakotitaloalueilla. Perheet eivät enää kaipaa 300 neliön taloa, vaan koti mitoitetaan tarkasti tarpeiden mukaan, Laitinen sanoo.


Lievealueet tehokkaaseen käyttöön

Laitisen mielestä Kokkola on juuri sopivan kokoinen kaupunki asua: tarvittavat palvelut ovat lähellä eivätkä etäisyydet rajoita arkea.

Vaikka asukkaiden vaatimukset ovatkin muuttuneet, pystyy Kokkola vastaamaan kysyntään.

- Palvelujen lisäksi täytyy olla mahdollisuuksia omaehtoiseen virkistäytymiseen. Siksi meillä on paljon puistoja ja ulkoilumahdollisuuksia. Perinteiset talonmiespalvelut ovat kysyttyjä eli asuntoyhtiössä asuvan ei tarvitse luoda lunta tai leikata ruohoa. Joihinkin asuntoyhtiöihin on suunnitteilla jopa oma kuntosali, Laitinen kertoo.

Joihinkin asuntoyhtiöihin on suunnitteilla jopa oma kuntosali.

Vaikka asiat ovatkin hyvin, aina voi kehittyä. Esimerkiksi 50-60-luvulla rakennettuja, kaukana palveluista sijaitsevia omakotitaloja, on vaikea myydä. Myös kaupungin vuokrataso on keskiarvon yläpuolella.

Laitisen mielestä kaupunki voisi panostaa enemmän edulliseen asuntotuotantoon ja ryhtyä kehittämään ydinkeskustan lisäksi myös keskustan välittömiä lievealueita, kuten Leenalaa ja Hakalahtea.

- Lievealueiden luonne pitäisi selvittää, jotta tiedettäisiin, kuinka niitä tulisi kehittää. Alueille voisi rakentaa esimerkiksi pieniä 500 neliön kaupunkitontteja, Laitinen suunnittelee.


Sinullakin on varmasti ajatuksia Kokkolassa asumisesta ja kehittämistarpeista. Tuo ajatuksesi esiin vastaamalla kyselyyn, joka löytyy täältä.