MAINOS

Kulttuuri kaataa raja-aitoja


Se on ihan tutkittu juttu, että kulttuuri antaa sisältöä elämään. Vaikka Kokkola onkin verrattain pieni kaupunki, sen kulttuuritarjonta on runsas.

- Kulttuuritarjontamme on kaupungin kokoon nähden laaja ja laadukas. Hiljaista jaksoa ei ole: kesä on täynnä tori- ja katutapahtumia, kun taas talvella toiminnan painopiste on taide- ja kulttuurilaitosten seinien sisällä, kulttuuritoimenjohtaja Sampo Purontaus kertoo.

Kokkolan kulttuurikesä pyörähti tällä viikolla toden teolla käyntiin, kun Ullavan kuvataiteen ja muusikin viikko starttasi. Seuraavaksi tulevat kesäteatterit sekä Kokkolan kesäviikot ja Ykspihlajan kulttuuriviikko, joiden aikana turuilla ja toreilla järjestetään erilaisia kaupunkitapahtumia.

Kesällä nautitaan esimerkiksi saaristonrantojen kalajuhlista, kansainvälisestä katuruuasta ja Guardia Nuevan puistokonsertista.

- Heinäkuussa kuullaan Suomi 100 -juhlavuoden ooppera Pohjantähti sekä Lohtajan kirkkomusiikkijuhlilla esitettävä Kolme kirjettä Laestadiukselle. Sitten ollaankin jo elokuussa, jolloin järjestetään perinteiset venetsialaiset.

Tylsää ei siis pääse tulemaan, sillä näiden tapahtumien lisäksi kesällä nautitaan esimerkiksi saaristonrantojen kalajuhlista, kansainvälisestä katuruuasta ja Guardia Nuevan puistokonsertista.

- Kamariorkesteri ja kaupunginteatteri aloittavat omat kautensa syksyllä ja talvella jatketaan sitten Talviharmonikalla ja Talvitansseilla.


Intiimejä ja ihmisläheisiä tapahtumia

Kulttuuritoimenjohtaja tiedostaa, että kulttuuripalveluilla on suuri merkitys ihmisten hyvinvoinnille. Puhuttelevat tapahtumat tuovat sisältöä elämään ja pienet kolotuksetkin unohtuvat.

- Lisäksi kulttuuri palvelee yhteisöä, sillä se luo kuvaa aktiivisesta ja elinvoimaisesta kaupungista. Esimerkiksi Talviharmonikka, Kokkolan ooppera ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri huomioidaan ulkomailla asti. Parhaat tekijät ovat meille siis myös vientituotteita, Purontaus muistuttaa.

On ymmärrettävää, että Kokkola ei ole vielä suurtapahtumien kaupunki, vaan tapahtumat on mitoitettu joko paikkakunnan tai maakunnan tasolle. Pienet tilat mahdollistavat intiimit ja ihmisläheiset tapahtumat.

Paljon on puhuttu tapahtumakeskuksesta, joka vetäisi sisälle 800 katsojaa.

Toisaalta tiloissa on myös kehitettävää.

- Kokkolassa ei ole suurta tapahtumatilaa. Paljon on puhuttu tapahtumakeskuksesta, joka vetäisi sisälle 800 katsojaa ja jossa olisi kunnon näyttämötekniikka ja nouseva katsomo. Toinen vaihtoehto olisi areenatyyppinen ratkaisu, joka palvelisi urheilua, kevyttä musiikkia ja messuja.

Jotta kehitys olisi mahdollista ja kulttuuritarjonta pysyisi jatkossakin monipuolisena, täytyy aktiivisten toimijoiden rahoitus turvata. Näin lipunhinnatkaan eivät nouse liikaa.

- Jatkossa kulttuuri, liikunta, kirjasto, museo, koulut, varhaiskasvatus ja nuorisopalvelut siirtyvät yhden lautakunnan alaisuuteen. Näin hallinnolliset raja-aidat madaltuvat, yhteistyö tehostuu ja kulttuuri tulee tiiviimmin osaksi opetusta ja kasvatusta. Kulttuurin merkitys ihmisen elämässä tiedostetaan ja siihen panostetaan kaupungissa jatkossakin, Purontaus lupaa.


Kulttuuritoimi järjestää vuosittain kuntalaiskuulemisia, joissa keskustellaan kulttuuritarjonnan nykytilasta ja tulevaisuuden toiveista. Myös kyselytutkimukset antavat arvokasta palautetta. Kanna sinäkin kortesi kekoon ja vastaa kyselyyn täällä.