MAINOS

Ideat eteenpäin yhteistyöllä

Kokkolalaisella Bo-Erik Lindqvistillä on takanaan yli 45 vuoden yrittäjä- ja alihankkijaura, jonka aikana hän on jatkuvasti pyrkinyt hakemaan uusia avauksia. Kehittämisen nälkä on säilynyt, vaikka ideat eivät aina ole maaliin johtaneetkaan.

Lindqvist perusti vuonna 1997 lasi- ja metallirakenteita valmistavan Metallilasi Oy:n sekä sen rinnalle Lasso Capital Oy:n kiinteistöjen ostamista ja vuokraamista varten. Nyt yritys ottaa uusia askelia, sillä Lindqvist on viemässä eteenpäin pitkään kehittelemäänsä ideaa aurinkoenergiaa hyödyntävästä Cleantech-talosta. 

- Ensimmäisen kerran esittelimme jo vuonna 1994 Pietarsaaren asuntomessuilla eristyslaseilla verhottua asuintaloa. Silloin se ei vielä edennyt myyntiin, mutta idea jäi elämään, Lindqvist kertoo.

Yhdistin tähän omia ajatuksiani aurinkoenergian hyödyntämisestä.

Uutta pontta yrittäjä sai ajatuksilleen muutama vuosi sitten tutustuessaan ruotsalaiseen talokonseptiin, jossa vaativien alumiini- ja lasiratkaisujen avulla luotiin innovatiivista asuinympäristöä. 

- Yhdistin tähän omia ajatuksiani aurinkoenergian hyödyntämisestä, ja siltä pohjalta syntyi ajatus energiaomavaraisen talon kehittämisestä.

Tarvittiin kuitenkin taho, joka auttaisi viemään ideaa eteenpäin. Siksi Lindqvist kääntyi Kosekin puoleen. Yhdessä koottiin asiantuntijaryhmä ja laadittiin suuntaviivat hankkeelle. Kosekin avulla Lasso Capital Oy haki myös Ely-keskukselta osarahoitusta hankkeelleen. 

- Seuraava askel olisi löytää tontti, jolle päästäisiin rakentamaan prototyyppinä ensimmäinen Cleantech-talo, Lindqvist toteaa.

Luonnoskuva Lasso Capitalin kehittämästä innovatiivisesta Cleantech-talosta.


Suunnitteilla on puoliympyrän muotoinen nelikerroksinen talo, jossa on lasilla katettu sisäpiha. Laseihin integroitujen aurinkokalvojen avulla sisäpihan viheralue pysyy lämpimänä ympäri vuoden. Samalla ne tuottavat rakennuksen tarvitseman lämpöenergian. Lämpökuorman tasaamiseksi voidaan käyttää esimerkiksi kalliolämpöä, ja uusien hallinta- ja valvontajärjestelmien avulla optimoidaan energiankulutusta.

Kosekin ohjeesta olemme selkeyttäneet yritystemme työnjakoa.

Tuotekehittelyn ohella Lindqvist on perustanut uusien energiatehokkaiden ratkaisujen kehittämistä varten Lasso Technology Oy:n. Samaan aikaan Metallilasi Oy on tehostanut ja automatisoinut tuotantoaan, tavoitteena laajentuminen pohjoismaisille markkinoille. Kaiken keskellä edessä on myös sukupolvenvaihdos.  

- Kosekin ohjeesta olemme selkeyttäneet yritystemme työnjakoa. Kosekin ja yliopistokeskuksen asiantuntijoiden kanssa luodaan kullekin omat kasvustrategiat ja toimintasuunnitelmat. Myös sukupolvenvaihdoksen valmisteluun olemme saaneet erittäin hyödyllistä asiantuntija-apua, Lindqvist kertoo.

Täällä on paljon yrityksiä, eivätkä kaikki aina tiedä toistensa tekemisistä. 

Ideat jalostuvat parhaiten yhteistyössä. Omaa verkostoa luodessaan Lindqvistille onkin tullut selväksi, kuinka tärkeä rooli Kosekilla on paikallisten yritysten yhteen saattajana. 

- Täällä on paljon yrityksiä, eivätkä kaikki aina tiedä toistensa tekemisistä. Yrittäjille on paljon apua siitä, että jossain on kootusti tietoa siitä, mitä kaikkea täällä osataan.

Kosekin yrityskehittäjä ja projektipäällikkö Stefan Jungell on ollut vahvasti mukana yritysten kehitystyössä.  

- Kosekin omistajavaihtopalveluiden lisäksi olemme määrätietoisesti kehittäneet myös näiden yrityksien liiketoimintasuunnitelmia. Nyt yritykset pystyvät toimimaan erillisinä ja hakemaan omaa kasvua myös vientimarkkinoilta, Jungell kertoo.

Yritysklusterin kehittäminen on oleellinen osa Kokkolan elinkeino-ohjelmaa.

Yhteiseen prosessiin on sisältynyt sekä tuotekehitystä että suoria investointeja, joissa on hyödynnetty aktiivisesti Kosekin verkostoa. 

- Lasso Capitalin kehittämä uusi innovatiivinen Cleantech-talo ja siihen liittyvän paikallisen yritysklusterin kehittäminen on oleellinen osa Kokkolan elinkeino-ohjelmaa, joten hyöty on ollut monipuolinen. Tässä prosessissa on käytetty lähes kaikki Kosekin tarjoamat yrityspalvelut. Näin projektin loppuvaiheessa on erittäin hauskaa todeta, että homma toimii myös käytännössä, Jungell summaa tyytyväisenä.


Tutustu Kosekin yrityspalveluihin.