MAINOS

Makea mansikkakin kaipaa markkinointia

MAINOS

Närpiön Pirttikylässä mansikkaa ja vadelmaa kasvattava Anders Lång myöntää, että niin makea marja kuin mansikka onkin, tarvitsee se markkinointikanavia.

- Kauppa hiljenee välittömästi, jos ei mainosta. Me käytämme esimerkiksi KPK-Yhtiöiden printtilehtiä sekä sähköistä kanavaa. Molempia tarvitaan, ne tukevat toisiaan. 
Lång tietää, että some- ja nettimaailma on vahvasti nuorten mieleen, mutta iäkkäämmät löytävät tarvitsemansa tiedon useammin paperilehdestä.
- Niinpä panostamme molempiin ja se tuo tulosta.

Anders ja Niclas Långin maatilalla on muun maatalouden rinnalla viljelty mansikkaa 1990-luvun keskivaiheilta lähtien. 
- Meillä on maatalousyhtymä, jonka markkinointiyhtymänä on Arctic Pearl Ltd Ab Oy ja sen alla Maalahden Marjat – Malax Bär. Sesonkina heinäkuussa meillä on 270 henkilöä töissä, Anders Lång kertoo.

Tilalla ei muulloinkaan vietetä luppoaikaa. Noin 50 hehtaaria mansikkaa ja viisi hehtaaria vadelmaa pitävät työt käynnissä ympäri vuoden.
Jo marjasesonki kestää pidempään kuin kiireisimmän heinäkuu. Aikaiset lajikkeet Honeoye ja Vibrant valmistuvat ensin. Päälajikkeet kuten muun muassa Polka ja Sonata ovat sesonkimarjaa heinäkuussa. Myöhäiset lajikkeet kuten Malwina valmistuu seuraavaksi.

- Viimeisenä satoa tuottavat talven ajan kylmävarastossa lepotilassa olleet ns. frigo-taimet. Ne kukkivat juuri nyt heinäkuussa. Jos kelit sallivat, mansikkaa kypsyy melkein syyskuun loppuun saakka, Lång sanoo.
Vaikka kuluttajien pakastussesonki on keskikesällä, riittää Långin mukaan kysyntää ihan syksyyn saakka. 
- Mekin pakastamme talvimyyntiä varten syksyyn saakka. Teemme sekä tukku- että vähittäismyyntiä. 

Marjanviljelijän unelmakesä on kohtuullisen lämmin ja sopivasti sateinen. 
- Jos sään saisi tilata, paras olisi noin 20 astetta lämmintä, poutapilveä ja kesäsadekuuroja iltapäivisin. 
Långin marjatilalla mennään säiden armoilla. Tilalla kaikki mansikat ja vadelmat ovat avomaalla. Anders Lång myöntää, että tunnelituotantoa on mietitty kyllä.
- Kuivuutta torjumme tihkuletkukastelulla, mutta ei se luonnonsadetta korvaa. Hyvä kesäsade siivoaa ja freesaa kasvustoa.

Maalahden Marjojen omia myyntipisteitä on  Kokkolassa, Pietarsaaressa, Seinäjoella ja Vaasassa. Lisäksi on myyntiä tilalta suoraan sekä jälleenmyyjiltä. 
- Meillä on käytettävissä oma katkeamaton kylmäketju. Hoidamme kuljetukset tilan kylmäautoilla ja myyntipaikoillamme on kylmätiloja marjojen säilytystä varten. Myymme myös omia pakastettuja marjatuotteita kaikkina vuodenaikoina.