MAINOS

Kuinka saada talous takaisin raiteilleen yllättävien menojen jälkeen?

MAINOS

Arjessa saattaa tulla vastaan sellaisia yllättäviä menoja, jotka saavat oman talouden pois tolaltaan. Tuleviin tapahtumiin voi toki yrittää varautua monin erilaisin toimin. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista. Arki voi nimittäin heittää kenen tahansa eteen hurjiakin haasteita, joiden seurauksena pankkitili tyhjenee - tai kääntyy ikävästi pakkasen puolelle. 

Yllättävät menot voivat syödä säästöt tai ainakin huventaa niiden määrää huomattavasti. Tällainen ennalta arvaamaton kulu, kuten äkillinen sairastuminen, puhelimen tai tietokoneen rikkoutuminen, kodin irtaimiston vaurioituminen, voi viedä aiemmin lupaavalta näyttäneen talouden nopeasti retuperälle.

Miten taloudellisen takapakin jälkeen voi sitten saada omat raha-asiansa kuntoon? Väyliä on lukuisia erilaisia. Näihin toimenpiteisiin kuuluvat mm. vahinkoasioissa vakuutuksen puoleen kääntyminen, väliaikainen joustoluotto tai voimakas hetkellinen säästökuuri.

Vakuutus antaa turvaa arkielämään

Erilaiset vakuutukset tarjoavat turvaa moniin arjessa vastaantuleviin ongelmiin. Vakuutuksen valinnassa on kuitenkin syytä olla huolellinen. On nimittäin syytä kilpailuttaa ennen vakuutuksen ottamista eri vakuutusten tarjoajat parhaimman tarjouksen saamiseksi. Vakuutuksen valinnassa on tärkeä huomioida sen laajuus - eli toisin sanoen se, mitä vakuutus oikeasti kattaa vahingon sattuessa. Tässä tapauksessa ei ehkä ole järkevintä valita kaikista halvinta mahdollista vaihtoehtoa. 

Vakuutuksen ottamisen jälkeen on vielä syytä muistaa maksaa vakuutusmaksut, sillä se on vakuutuksenottajan tärkein velvoite vakuutuksen voimassaololle. 

Luotonottaminen on helppoa ja nopeaa oman talouden korjaamista

Vakuutus ei aina voi kaikissa tilanteissa kuitenkaan auttaa. Tapahtunut asia voi vaikka olla vakuutuksen korvauspiirin ulkopuolella. Tällöin oman talouden korjaamiseksi on mahdollista ottaa luottoa. Luoton ottaminen on helppoa ja vaivatonta. Ennen luoton ottamista on joka tapauksessa tärkeää kilpailuttaa eri luotonantajien tarjoukset. Tämä on hyvä tehdä riippumatta siitä, aikooko ottaa vakuudetonta luottoa - vaiko kenties sellaista, johon annetaan erillinen vakuus. 

Luotonantajien kirjo on tänä päivänä hyvin suuri. On syytä muistaa sekin seikka, että edullisen rahoituksen löytäminen voi korjata talouden nopeasti mutta huonompi lainatarjous voi pahentaa tilannetta entisestään. Esimerkiksi Finbino-sivustolla voi vertailla vakuudettomia lainoja. Sivuston kautta onnistuu myös lainojen yhdistäminen

Oman talouden suunnittelulla saa aikaan pysyviä tuloksia

Talouden tasapainottaminen on pitkäjänteistä työtä. Se ei korjaannu itsestään eikä myöskään samassa hetkessä. Omaa talouttaan voi lähteä parantamaan ennakoimalla syntyviä kuluja. Kun kaikki kulut ovat kirjattu talteen, voi niitä alkaa käymään läpi. Tällöin paljastuvat esimerkiksi päivänvaloon monet yllättävät piilokulut, joita karsimalla on mahdollista saada aikaan suuriakin summia säästöön. Omaa taloutta voi myös hallita kirjaamalla ylös juoksevia kuluja, jolloin niiden hallinta ja karsiminen on moninkertaisesti helpompaa. Jo pelkästään tiedostamalla omaa rahankulutusta ja menojaan, voi saada säästöjä aikaan. Silloin kynnys käyttää rahaa kasvaa aiempaa suuremmaksi. 

Rahan kulutusta voi seurata myös siten, että laskujen maksun jälkeen jakaa jääneen rahan päivillä. Tällöin näkee konkreettisesti sen määrän, mitä yhdelle päivälle on rahaa käytettävissä. 

Talouden korjaaminen vaatii aikaa

Aina arki ei ole toivotunlainen, jolloin elämä heittää eteemme hankalasti ylitettäviä esteitä. Rahaongelmat ja niiden miettiminen ei kuitenkaan saisi olla elämään tiiviisti integroitu jokapäiväinen murhe. Mikäli eteen kuitenkin tulee korkeita muureja, on ne syytä ottaa omaksi asiakseen selvittää ja lopulta hoitaa kuntoon. Oman talouden kurssin korjaaminen onnistuu helpoiten ulkopuolisen rahoituksen ottamisella, mikäli vakuutus ei anna apua sattuneeseen tapahtumaan. 

Oma tietoisuus rahasta ja kulujen ennakointi auttavat talouden palautumiseen. Tämä tie on hitaampi, mutta tulos on samalla pysyvämpi.