MAINOS

Kokkolassa syntyneen 24 Pesulan yritystarina hakee vertaistaan - Harrastus synnytti yritysidean, toiminta laajeni juuri Lontooseen

MAINOS

Kaikki alkoi 1990-luvun lopulla, kun Nevalan veljesten autourheiluharrastus alkoi tulla liian kalliiksi.
– Meillä on kaikilla hyvät työpaikat, mutta silti autourheiluun upposi melkoisesti varoja. Tultiin tilanteeseen, jolloin meidän perheiden kuningattaret valistivat veljeksiä, että perheiden "talousrahoja" ei voi käyttää enempää autoharrastuksiin. Jotta harrastusta pystyisimme jatkamaan, meidän oli pakko miettiä uusia tulonlähteitä, 24 Pesulan toimitusjohtaja Asko Nevala muistelee.
Tuolloin, reilut 20 vuotta sitten, veljekset miettivät erilaisia yritysideoita.
– Vähän kärjistäen voisi sanoa, että teknistä osaamista meiltä löytyi, mutta yritystoiminnan erikoisosaamista ei niinkään. Tavoitteena oli joka tapauksessa perustaa firma jollekin sellaiselle alalle, mistä tuloja kertyisi ilman merkittävää työmäärää.
– Kävimme yritysvalmennuksessa syksyllä 1999. Muistan, kun sparraajana Pehr-Göran Kåla palautti meidän visioita maanpinnalle. Tulimme välillä hänen tapaamisista takaisin mieli maassa. Hän osasi kyseenalaistaa liikeideamme toimivuuden ja pakotti meidät ottamaan huomioon kaiken mahdollisen. Nyt myöhemmin tämä sparraus ja asioiden läpikotainen miettiminen on osoittanut tärkeäksi.
Nevala muistelee, että veljeksillä oli muitakin aloja mietinnässä, mutta päätös oli kuitenkin yrittää pesula-alalla.
– Meillä oli osaamista rakentaa itsepalveluna toimivia pesula, ja siitä homma alkoi Tehtaankadulla Minimanin viereisessä rakennuksessa juuri viime vuosituhannen lopussa.
 
Yrityksen toiminta oli pääosin "harrastuspohjaista" vuoteen 2012, jolloin 24 Pesula tuli tietynlaiseen taitekohtaan:
– Sivutoimisena yritystoiminta oli toiminut ihan kohtalaisesti, mutta eteen tuli tilanne, jossa piti valita joko yrityksen myyminen tai satsaaminen itse toimintaan huomattavasti aiempaa enemmän.
Veljekset ottivat riskin ja valitsivat jälkimmäisen vaihtoehdon.
– Paljon ratkaisuun vaikutti yhteistyö Osuuspankin asiantuntijoiden kanssa. Pankki sparrasi meitä näin jälkikäteen ajatellen erinomaisesti kasvun lähtövaiheesta lähtien. Pankin väen kanssa käytyjen keskustelujen perusteella esimerkiksi firmaan tuli mukaan liiketoiminnan ammattilaisia.
Asko Nevalan mukaan missään vaiheessa yrittäjillä ei ole tullut tunnetta, että pankkiin lähdetään lakki kourassa toivomaan, josko sieltä saisi lainaa.
– Pankkisuhteemme on ollut koko ajan säännöllistä kanssakäymistä. Meillä on tapana käydä ainakin pari kertaa vuodessa yhdessä keskusteluja yrityksen toteutuneesta talouskehityksestä, nykytilanteesta ja tulevaisuuden investointisuunnitelmista. Pyrimme jatkuvaan kasvuun, mutta kasvusuunnitelmat käydään yhdessä läpi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, joten vaikkapa luotontarve tiettynä ajankohtana ei tule yllätyksenä.
Onko missään vaiheessa tuntunut, että pankki ohjaa liikaa liiketoimintaanne?
– Ei. Pyrimme yhdessä nimenomaan hallittuun kasvuun. On loogista ja ymmärrettävää, että pankki rahoittajana tietää liiketoimintasuunnitelmat ja kasvutavoitteet. Olemme yhdessä avoimien keskustelujen perusteella tehneet paljon suunnitelmia myös siitä, mitä sitten jos jokin tulos suunnitelma ei toteudukaan, tai mitä jos korot nousevatkin voimakkaasti, Asko Nevala vastaa.
 
Tällä hetkellä 24 Pesulalla on 30 itsepalvelupesulaa Suomessa ja tytäryhtiönsä 24 Laundrette UK Ltd:n kautta kolme itsepalvelupesulaa Englannissa. Kokkolassa Minimanin viereisessä rakennuksessa "pääkonttoria" pitävä yritys avasi juuri pari viikkoa sitten toimipisteen Lontooseen. Aiemmin avatut pesulat Englannissa toimivat Blackburnissa Leedsissä.
– Leedsissä alku oli "lentävä", ja muutoinkin uskon, että Englannissa meillä on mahdollisuus päästä todella suureen markkinaan.
Koti-Suomessa 24 Pesulasta on tullut jopa tavoiteltu yritys kauppakeskuksissa.
– Kauppakeskus Triplassa saimme juuri haluamamme paikan jo rakentamisen suunnittelu vaiheessa ja meidän toiveita otettiin huomioon erinomaisesti. 
Sekä S- että K-ryhmä ovat myös osoittaneet suurta kiinnostusta 24 Pesulan tulemiseen heidän uusiin kauppapaikkoihinsa, 
Nevala kertoo yrityksen nykymaineesta.


Yrityksestä

24 Pesula on kotimainen perheyritys. 
Toimipisteet sijaitsevat päivittäistavarakauppojen yhteydessä ja toimivat täysin automatisoidusti. 24 Pesula on sen tytäryhtiö mukaan lukien yksi Euroopan suurimmista itsepalvelupesulaketjuista.
Toiminta alkoi vuonna 1999, kun ensimmäinen toimipiste perustettiin viiden Nevalan veljeksen toimesta Kokkolaan. 
Pesulat ja laitteet on alusta asti suunniteltu asiakkaan tarpeita silmällä pitäen selkeiksi ja helppokäyttöisiksi. 
Tänä päivänä pesuloita on Suomessa 30 ja verkostoa kasvatetaan.

-	Osuuspankki sparrasi meitä näin jälkikäteen ajatellen erinomaisesti kasvun lähtövaiheesta lähtien. Pankin väen kanssa käytyjen keskustelujen perusteella esimerkiksi firmaan tuli mukaan liiketoiminnan ammattilaisia, Asko Nevala sanoo.


Lue koko OP Keski-Pohjanmaan asiakasjulkaisu >>