MAINOS

Nykyajan apuvälineet oman talouden hallintaan

MAINOS -

Digitaalinen aika on tuonut mukanaan paljon mullistuksia aikaisempaan elämään sekä samalla aivan uudenlaiset kulutustottumukset. Nettiviihde, -ostokset ja -asiointi ovat arkea jokaiselle. Kun ihmisille on esitelty uusia mahdollisuuksia, samalla se on avannut oven uusille keinoille käyttää rahaa.

Käteisestä ollaan jo luovuttu melkein kokonaan ja raha siirtyy kätevästi sähköisesti, joka taas on tuonut oman haasteensa rahankäytön kontrollointiin. Yleensä on helpompi hahmottaa menoja silloin kun raha on käteistä. Muutamankin euron säännölliset ostokset ja osamaksulla maksaminen silloin tällöin ovat voineet pitkällä aikavälillä muodostua suuriksi eriksi kuukausimenoissa. 

Talouden hallinta voi kuitenkin samalla olla helpompaa kuin koskaan ennen, koska netistä löytyy lukuisia apuvälineitä. Etenkin monenlaiset sovellukset helpottavat tulojen ja menojen tarkkailua sekä jopa suunnittelemaan tulevia hankintoja ja rahankäyttöä. Seuraavasta listasta on sinulle hyötyä, jos haluat oppia käyttämään rahaa viisaammin.

Kätevät sovellukset budjetointiin

Nykyään sovelluskaupoista löytyy toinen toistaan monipuolisempia budjetointi- ja taloudenhallintosovellusta. Ne voivat olla englannin- tai suomenkielisiä, jonka lisäksi niiden sisältö vaihtelee. Jotkut voivat tarjota hyvän ilmaisen version kun taas toisissa palveluissa vaaditaan joskus jonkinlaista kertaluontoista tai kuukausittaista maksua.

Hyviä vaihtoehtoja rahankäytön hallintaan ovat seuraavat sovellukset:

  • OP PIvo -sovellus: kaikkien pankkien asiakkaille suunnatulla sovelluksella voidaan seurata menoja, siirtää rahaa ja maksaa ostoksia. Se on erityisen suosittu alle 35-vuotiaiden kaupunkilaisten keskuudessa.

  • Penno: Takuusäätiön luoma sovellus on suunnattu etenkin taloudenhallintaa varten. Sillä voidaan seurata tuloja ja menoja sekä asettaa itselleen säästötavoitteen. Se pystyy analysoimaan käyttäjän rahankäyttöä ja kertoa sen mukaan onnistuuko tavoite vai ei.

  • Monefy: englanninkielinen sovellus on värikäs ja yksinkertainen tapa seurata tuloja ja menoja. Sen maksullinen Pro-versio avaa kattavampia ominaisuuksia, kuten koko perheen rahankäytön seurannan. 

Käytä nettiä hyväksi suunnitellessasi rahankäyttöäsi

Itse netti on hyödyllinen apuri ilman sovelluksiakin. Voit etsiä netistä alennuskuponkeja, vertailla eri verkkokauppojen tarjontaa ja hintoja sekä ostaa tuotteita huomattavasti edullisemmin kuin fyysisistä kivijalkakaupoista. Sieltä löytyy myös odottamattomiakin apuvälineitä oman talouden hallintaan.

Ensinnäkin netin avulla voit vertailla lainoja ja miettiä lainojen yhdistämistä, jos sinulla on samanaikaisesti useampi laina. Lainojen yhdistäminen netin kautta on ilmaista, nopeaa etkä ole sitoutunut mihinkään ennen kuin olet päättänyt hyväksyä jonkin saamastasi lainatarjouksesta. 

Yhdistelylaina on kätevä silloin, jos haluat vähentää lainoista aiheutuvia kuluja sopimalla uuden ehdoiltaan paremman lainan. Sen jälkeen hallitset lainojasi vain yhden nimikkeen alla eikä sinun tarvitse seurata useamman lainan eräpäiviä ja takaisinmaksua. Lainojen yhdistäminen kannattaa tehdä kuitenkin ennen kuin luottohistoria on mennyt tai maksukykysi heikkenee. 

Järkevä rahankäyttö vaatii suunnitelmallisuutta ja tietoutta

Taloudenhallinnan ei tarvitse olla taulukoita ja tylsää matematiikkaa, koska nykypäivänä kaiken tiedon voi syöttää helppokäyttöisiin sovelluksiin ja antaa niiden tehdä työ puolestasi. Lisäksi netti helpottaa aikaisemmin vaikeiden asioiden, kuten lainan hakemisen ja lainan yhdistämisen, hoitamista.