MAINOS

Retkeilyautossa asuminen – liikkuva ja joustava elämäntapa

MAINOS - Best Caravan -

Oletko haaveillut kodista meren rannalla tai tunturin kupeessa, mitä jos kotisi olisi siellä missä sen sillä hetkellä haluat olevan? Yhä useampi haaveilee muuttamisesta matkakotiin kesän ajaksi tai jopa pysyvästi ympäri vuoden. Liikkuva elämäntyyli mahdollistaa monia asioita, mutta myös vaatii luopumista ja sopeutumista.

Tie retkeilyautoon muuttamiseen voi olla monenlainen. Jotkut voivat olla haaveilleen muutosta jo pidempään tai joillekin muutos tulee ihan yllättäen. Esimerkiksi turkulaislähtöinen Jenni Kaskimeri muutti tien päälle sattumusten ja vastoinkäymisten kautta. Nina Laitiala taas oli unelmoinut pitkään elämästä, jossa hän ei olisi sidottu yhteen paikkaan. Sara ja Joni Helminen muuttivat retkeilyautoon ottaakseen irtioton arjesta. Mitä sitten muutto liikkuvaan kotiin vaatii?

Muutto asunnosta autoon vaatii luopumista

Liikkuva koti tuo elämään vapautta, mutta vaatii myös luopumista ja sopeutumista. Tavaroiden karsiminen on yksi iso asia, mikä yleensä liikkuvaan kotiin muuttaessa pitää tehdä. Retkeilyautoissa on monipuolista säilytystilaa, mutta tila on kuitenkin rajallista. Autossa kannattaa pitää vain oleellisimmat asiat ja tavaroita, joita ei juuri sillä hetkellä tarvitse voi säilyttää esimerkiksi erillisessä varastossa.

Kaiken tarpeellisen ollessa aina mukana, voi erilaisiin aktiviteetteihin lähteä spontaanisti mukaan. Jos haluat kesällä pulahtaa uimaan, on uikkarit aina mukana. Jos sadesää  yllättää, autoon pääsee suojaan lukemaan kirjaa ja kuuntelemaan sateen ropinaa. Autossa asuminen voi myös mahdollistaa uudelleenlaisen ammatin ja oman näköisen arjen.

Arkiset rutiinit muodostuvat pikkuhiljaa

Autossa asumisessa monia mietityttää wc:n ja suihkun käyttö sekä pyykkihuolto. Retkeilyautoissa on eri kokoisia vesitankkeja, mutta esimerkiksi tyypillinen sadan litran vesitankki kestää neljästä kuuteen päivään. Vesitankin voi täyttää esimerkiksi leirintäalueilla, vesiposteista tai Best Caravanin tai BestParkin matkaparkeista. Myös kemssan tyhjennys ja suihkussa käyminen onnistuu yleensä leirintäalueilla tai matkaparkeissa.

BestPark on lisäksi juuri lanseerannut uuden huoltopisteautomaatin BestPointin, joita tulee tulevaisuudessa löytymään ympäri Suomea.

Yksi vaihtoehto suihkussa käymiseen on käydä yleisessä saunassa tai uimahallissa viikoittain.

Pyykin pesun moni autossa asuva hoitaa itsepalvelupesuloissa tai tuttujen luona. Myös esimerkiksi Turun Best Caravanin matkaparkin yhteydestä löytyy Best Caravanin etu- tai kanta-asiakkaille ilmainen pesutorni.


BestPark-matkaparkeista löytyy kaikki karavaanarin peruspalvelut.


Talvella reissaamista kannattaa suunnitella enemmän

Kesällä autossa asuminen käy vaivattomammin, mutta talvella autossa asuminen voi vaatia enemmän suunnittelua. Myös ajoneuvon valinnassa kannattaa ottaa huomioon se, että aiot viettää ajoneuvossa koko talven. Nykyään suurin osa Suomessa myytävistä, uusista matkailuautoista on talviasuttavia. Talviasuttavassa ajoneuvossa on hyvät lämmöneristykset ja niistä löytyy hyvä lämmitysjärjestelmä, joka pitää sekä auton sisätilat että vesiputket ja -säiliöt lämpiminä. Lisätietoa talveen valmistautumisesta matkailuajoneuvosi kanssa saat talvimatkailijan oppaasta.

Oman lämpimän matkakodin kanssa talviaktiviteeteista nauttiminen onnistuu joustavasti.


Retkeilyautojen suosio kasvaa

Retkeilyautot eli niin sanotut peltikuoriset muistuttavat päällisin puolin pakettiautoja. Ne ovat tällä hetkellä suosituimpia matkailuajoneuvomalleja. Niiden suosion takana on ajoneuvojen monipuolisuus, ketteryys ja helppous. Retkeilyauto ei ulkoapäin eroa kovinkaan paljon tavallisesta pakettiautosta. Tämä on myös yksi syy, miksi toiset suosivat muuttoa retkeilyautoon matkailuauton sijaan. Ulkopäin ei ole niin helppo tunnistaa, että joku nukkuu autossa, mikä tuo turvallisuuden tunnetta esimerkiksi parkkipaikalla nukkuessaan. 

Lisää vinkkejä automatkailuun ja tarinoita tien päältä löydät Best Caravanin Karavaanielämää-blogista tai ladattavista oppaista. Retkeilyautoihin ja muihin uusiin sekä käytettyihin matkailuajoneuvoihin voit tutustua Best Caravanin verkkosivuilla tai toimipisteissä Hyvinkäällä, Espoossa, Turussa, Tampereella, Kuopiossa, Seinäjoella ja Oulussa.