tiistai 20.8.2019 | 15:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Kehitysyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Mustajärvi mielipidekirjoituksessaan: Kansanlääkinnästä Hotelli Kaustiseksi

Perhonjokilaakso+
Ti 5.2.2019 klo 07:00

Julkisuudessa on liikkunut vääristelevääkin tietoa liittyen Terveyskyläsäätiön konkurssiin. Kummallista, että tilojen vuokraajasta (Kaustisen Kehitys Oy) on yritetty tehdä tarinaan konnaa. On sanottu, että vuokra on ollut liian korkea, vaikka Terveyskyläsäätiö on vuokran aikoinaan itse hyväksynyt ja ilmoittanut pystyvänsä sen maksamaan. On myös sanottu, että neuvotteluja ei ole käyty. Kyllä niitä on käyty! Aiemman Kehityksen hallituksen ja nykyisen hallituksen toimesta. Riittävästi ja ehkä liikaakin. Jokaisessa hallituksen kokouksessa asia on ollut tavalla tai toisella esillä. Taloudellista taakkaa huojentavatkaan esityksemme ja vastaantulot eivät vain ole säätiölle kelvanneet.

Toiseksi konnaksi on nimetty Kaustisen kunta, jonka olisi tullut lopulta pelastaa Terveyskylän vaikeuksissa oleva liiketoiminta. Kaustisen kuntahan perusti säätiön 1980 -luvulla. Vuosia sitten tehdyn sääntömuutoksen jälkeen Kaustisen kuntaa ei ole enää säännöissä mainittu. Tosiasiallisesti Terveyskyläsäätiössä oli kyse yksityisestä säätiöstä (yrityksestä), jonka hallitus on täydentänyt itse itseään. Yleisesti on varsin hyvin tiedossa kuntien mahdollisuudet tukea yksityisiä yrityksiä.

Konkurssi on sovittu ja laillistettu menetelmä, jolla liiketoiminta voidaan lopettaa hallitulla tavalla. Konkurssin voi hakea velkoja tai velallinen itse. Usein olisi parempi, jos konkurssin hakisi yritys itse. Kehitys on hakenut säätiön konkurssiin yli 100 000€ vuokrasaatavistaan, jota samaa summaa haettiin ensin ulosoton kautta. Tosiasiallinen nykyvelka on kuitenkin suurempi. Mainittu summa tulee kertoa ainakin kahdella ja vielä lisätä sen päälle. Aika näyttää mihin lopullinen velkasumma asettuu. Kehitystä on moitittu, että se on yleensä käyttänyt konkurssimenettelyä. Kehityksellä ei ole kuitenkaan ollut muuta mahdollisuutta. Olen sanonutkin kriitikoille, että jos teillä on neljännesmiljoona sijoittaa Terveyskyläsäätiöön, niin tehkää se! Tilanne muuttuu sen jälkeen heti ja konkurssihakemus vedetään saman tien pois. Sellaista tahoa ei kuitenkaan ilmaantunut. Yksikään käsi ei ole kohonnut.

Konkurssipesä pyöritti vanhalla henkilökunnalla hotellia 1.2.2019 saakka. Sen jälkeen Kaustisen Kehitys Oy:n palkkaama hotellinvetäjä ja tarpeellinen määrä muuta henkilöstöä pyörittää hotellia väliaikaisesti, kunnes sopiva hotelliyrittäjä löytyy. Hotellin nimi on jatkossa Hotelli Kaustinen. Helppo nimi muistaa ja mieltää sijaintipaikkakunta. Vanhan Kansanlääkintäkeskuksen kokonaisuuden muodostaa jatkossa kolme itsenäistä rakennuskokonaisuutta: Hotelli Kaustinen, Pajalan korjaamo ja sitten vanhasta hotellista jalostettu hotelliasuntola. Viimeksi mainitun rakennuksen huoneet voivat olla myös Hotelli Kaustisen käytössä. Pajalan korjaamo keskittyy olemaan hoitorakennus, jossa itsenäisinä hoitajina työskentelevät jäsenkorjaajat, hierojat ja muut hyvinvointipalvelujen tuottajat harjoittavat ammattiaan. Hotelli Kaustisen asukkaat ja muut asiakkaat käyttävät Pajalan korjaamosta saatavia palveluita normaalisti. Hotelli Kaustisen liiketoiminta muodostaa jatkossa mahdollisuuden myydä asukkailleen hoitopaketteja, kuten on ennenkin ollut. Mikään ei siis ratkaisevasti entiseen nähden muutu. Puheet hoitajien häviämisestä vanhan hotellitoimijan konkurssin myötä Kaustiselta ovat hölynpölyä. Tapahtuu päinvastoin. Hoitajien määrä kasvaa ja erityisesti osaaminen monipuolistuu. Pajalan korjaamon tilat soveltuvat erityisesti hoitotoimintaan. Vanhan Kansanlääkinnän kolmen rakennuksen toimintojen eriyttäminen antaa paremmat mahdollisuudet harjoittaa myös hotellitoimintaa. Tuo eriytymiskehitys alkoi jo edellisen hallitutuksen päätöksenä, kun vanhan hotellin alakerran 15 hotellihuonetta päätettiin jalostaa 7 asuntohotelliksi. Pienemmillä hallintaneliömäärillä uusi hotelliyrittäjä voi jatkossa keskittyä paremmin oman liiketoimintansa kehittämiseen.

Hotellitoiminta on siis uuden alun edessä täällä Kaustisella. Lippulaivaa majoitustoiminnalle tarvitaan ja sille on olemassa hyvät fyysiset tilat ja puitteet. Nyt tarvitaan yrittäjä ja sellainen liiketoiminnallinen konsepti, joka vastaa nykypäivän matkailuyrittämisen edellytyksiä. Näemme Kaustisella potentiaalisia ja vielä käyttämättömiä mahdollisuuksia. Meihin on vedottu hotellitoiminnan säilymisen puolesta. Näihin vetoomuksiin olemme myös vastanneet. On kysytty myös, että voivatko paikkakunnan eläkeläisryhmät ja muut yhdistystoimijat hotellilla kokoontua entiseen tapaan. Kyllä vain! Yhteys vain nykyiseen hotellivetäjään ja asioita yhdessä sopimaan.

Matti Mustajärvi

Kaustisen Kehitys Oy

hallituksen puheenjohtaja

#