tiistai 20.8.2019 | 14:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heimo Fiskaali mielipidekirjoituksessaan: Koulutuksen tulevaisuus huolestuttaa

Perhonjokilaakso+
Ma 11.2.2019 klo 13:32

Minua huolestuttaa erityisesti ammatillisen koulutuksen mutta jossain määrin myös peruskoulun tulevaisuus. Toimin itse ammatillisen koulutuksen parissa työssä 30 vuotta ja edelleenkin luottamushenkilönä.

Hallitus on leikannut liikaa ammatillisesta koulutuksesta. Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymässä leikkaukset ovat olleet yli 25 prosenttia. Osa leikkauksista pitää palauttaa erityisesti opetukseen. Hallitus on markkinoinut ammatillisen koulutuksen reformia ratkaisuksi ammatilliseen koulutukseen. Toivottavasti reformista ei tule katastrofia. Reformia toteutetaan jo, mutta palaute kentältä ei ole kovin hyvä. Leikkausten ja reformin seurauksena lähiopetustuntien määrä vähenee ja koulutusta sysätään enemmän työnantajien kontolle työssäoppimisjaksoille. Opiskelijoiden osaaminen työssäoppimisjaksolle on monesti kovin heikko eikä työnantajilla ole välttämättä kiinnostusta tai mahdollisuuttakaan ottaa osaamattomia opiskelijoita työharjoitteluun. Erityisen tuen tarpeessa olevien opiskelijoiden lukumäärä kasvaa kaiken aikaa. Määrä on jo lähes viidesosa Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymässä. Ja miten saadaan syrjäytyneet nuoret työelämään?

Ennustan, että pian tarvitaan uusi ammatillisen koulutuksen reformi. Opiskelijat tarvitsevat myös kodin tukea opiskeluun. Opiskelijoiden vanhempien kannattaa seurata opiskelua tarkalla silmällä.

Minua huolestuttaa myös perusopetuksen tulevaisuus. Tähän on syynä Pisa-tulosten aleneminen mutta myös opetushallituksen ja opetusministeriön vapaamieliset ohjaukset koulujen seksuaalikasvatuksessa ja kristillisessä kasvatuksessa. Hiljattain herätti huomiota Kokkolassa lukion oppilaille näytetty filmi, jossa oli ollut paljon homoseksuaalista ainesta. Monet opiskelijat kokivat filmin vastenmielisenä. On myös kyseenalaistettu jopa suvivirren laulaminen kouluissa tai vaikkapa ruokarukous päiväkodeissa. Eduskunnan pitää laittaa opetushallituksen virkamiehet kuriin. Opetushallituksen ohjeissa puhutaan mm. useasta sukupuolesta, vaikka Suomessa on Suomen lain mukaan on vain kaksi sukupuolta. On poikia ja tyttöjä.

Heimo Fiskaali

agronomi, yrittäjä

KD:n kansanedustajaehdokas, Kokkola

#