keskiviikko 5.8.2020 | 17:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kiertoliittymän viuluveistos näki päivänvalon Kaustisella – Katso video teoksen ohittaneesta festarikulkueesta

Jupet!-teoksen on suunnitellut kaustislaislähtöinen taiteilija Jaakko Valo

Hannes Torppa, Maija Ahonen
Ma 8.7.2019 klo 20:45 | päivitetty ma 20:50

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat käynnistyivät tänään maanantaina avajaiskulkueella, joka starttasi iltaviideltä meijerin pihasta ja kulki Penttilän sillan ylikohti festivaalialuetta.

Kulkueen yhteydessä paljastettiin viuluveistos, joka sijaitsee Kaustintien ja Pajalantien kiertoliittymässä eli niin kutsutussa Kappelin liikenneympyrässä. Kaustisen kunnan hankkiman taideteoksen on suunnittellut jyväskyläläinen kuvataiteilija Jaakko Valo, jonka juuret ovat Kaustisella.

Teräksestä valmistettu viulutaideteos on nimeltään Jupet!, joka tulee englanninkielen sanonnasta "You bet". Sanonta tarkoittaa suomeksi "totta hitossa" tai "ihan varmasti".

– Taideteoksessa viulu nousee kiviäkin uhmaten kaustislaisesta musiikkimaaperästä, kertoo taiteilija Jaakko Valo.

Teoksen materiaalina on käytetty corten-terästä, joka muistuttaa ruostepintaa. Viulu on noin viisi metriä pitkä ja toista metriä korkea.

Valo kertoo, että viulun erikoisuutena on molemminpuoliset soitinaukot, jotta viulu näyttää parhaan puolensa riippumatta siitä, mistä sitä katsoo. Taiteilija on käyttänyt veistoksen mallina isänsä Veijo Valon viulua.

Jaakko Valon mukaan myös viulun sijainnilla on symboliikkaa, sillä teos sijaitsee lähellä Santeri Isokankaan kahvilaa, joka oli aikoinaan keskeinen kansanmusiikin esityspaikka ja pelimannien musiikkiopisto.

Viulu ja Kaustinen liitetään monien mielestä yhteen, minkä myötä kyseinen soitin myös päätyi taideteokseksi keskelle kylää. Veistos muistuttaa kiertoliittymässä liikennöiville kaustislaisten pitkästä kansanmusiikin perinteestä ja osaamisesta. Kaustisen viulunsoittokulttuuria ollaan esittämässä Unescon kansainväliseen aineettoman kulttuuriperinnönluetteloon ja taideteos on mainio alkusoitto tälle hankkeelle, todetaan Kaustisen kunnan tiedotteessa.

Idea viuluteoksen hankintaan lähti Kyllikki Huntuksen tekemästä kuntalaisaloitteesta.

Kunnalle projektin kokonaiskustannukset olivat noin 28 000 euroa, josta taideteoksen osuus oli vajaa 8000 euroa. Aiemmin liittymässä kasvoi korkeaa pusikkoa.

#