tiistai 4.8.2020 | 09:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Antti Timonen kolumnissaan: "Onkos tullut kesä nyt talven keskelle"

Ti 30.7.2019 klo 18:00

Lomalla, kun on aikaa ajatella, pään kovalevylle ruuhkakaudella tallentuneet asiat saavat joskus uusia, kummallisiakin yhteyksiä. Tuskin nyt sentään uusia synapseja enää näillä vuosilla syntyy, mutta jokunen vanha virkistyy lähettämään rivakan impulssin.

Viime viikonloppuun päättynyt lämpöjakso kirvoitti jälleen iltapäivälehdistön käyttämään termiä ”seksihelle”. Kyseisen nimityksen merkitys ei ole oikein koskaan auennut itselleni. Kunnes satuin tarkastelemaan korkeimpia mitattuja lämpötiloja paikkakunnittain. Tulin vilkaiseeksi vanhan kotiseudun tilastoja. Ja huomasin, että Halsualla oli ollut oikein lämmintä, jopa hautovaa säätä. Lämpimämpää kuin Kaustisella…

Halsua nousi jo pakkaskaudella otsikoihin Suomen seksirikkaimpana paikkakuntana. Asiaa reviteltiin päiväkausia lehdistössä, toimittajat ja valokuvaajat kävivät haastattelemassa ihmisiä Halsuan katukuvassa, ja saivatkin haaviinsa poikkeuksellisen tyytyväisen näköisiä henkilöitä. Muikein ilmein todettiin ”semmosen neljä kertaa viikossa olevan niinko normaali”. Ja tämä siis synkimmän sydäntalven aikaan!

Aikoinaan kirjoiteltiin vilkkaasti suomalaisten seksilomista. Kohteina sellaiset maat ja rannat, joissa talvi tarkoittaa ajanjaksoa, jolloin päivän korkein lämpötila jää suunnilleen suomalaisen hellesään tasolle. Sikäläistä seksihellettä ei näinä ilmastonmuutoksen aikoina halua edes kuvitella. Sinne kerrottiin lukuisten suomalaisten reissaavan seksin perässä.

Nykyään matkailussa nouseva trendi on lähialueturismi. Ikäpolveni entiset reppureissaajat katuvat saastuttavia matkailutapojaan ja kirjoittavat sosiaalisen- ja perinteisen median tulvilleen kaukolentoja kritisoivaa, lähialueiden ihanuutta korostavia matkailukolumnejaan.

Vierailin tänä suvena elämäni 42. kerran Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Festari valloitti jälleen kerran elinvoimallaan, yli viisikymppinen kesäjuhla porskuttaa mahtavalla energialla. Juhlien jälkeen tiedotteet kertoivat, että viimevuotiset myyntiluvut ylitettiin, vaikka tänä kesänä suurimman osan festariviikkoa vallitsi pitkäkalsarikeli. Voinemme luottaa tämän tapahtuman myyntivoimaan ilman sen kummempia seksihellekonnotaatioitakin.

Mutta mitenkäs seutukunnan houkuttelevuus niiden 51 jäljelle jäävän viikon aikana? ”Kaipaatko lämpöä talven keskelle? Ota irtiotto kaurapuuroarjesta, tule Halsuan helteeseen!”. Seutukunnan kannattaa nyt valjastaa markkinoinnin parhaat voimat, omien lomakausiensa helteen voimaannuttamina, ottamaan tästä Halsuan saamasta maineesta kopin. Paikallisten majoitustilojen rajallisuudesta johtuen on väistämätöntä, että osa yöpymistuloista valuu naapurikuntiin. Kaustisella termi ”kansanparannus” saattaa saada ihan uusia merkityksiä.

Talvikauden matkailuun on syytä nyt panostaa, kun nuivuus kuihdutti laskettelukeskuksen. Ihan uuden kaiun saisi vanha jouluinen laulu ”No onkos tullut kesä nyt talven keskelle, ja laitetaankos pesä….”.

Ps. Jos nyt intaannutte ottamaan loppukesän lomamatkan Halsualle, ottakaa oma pari mukaan. Lähialuematkailun ei haluta synnyttävän uusia lähialueriitoja. Pidetään asiat sellaisina, että vielä sadan vuoden päästäkin kavalkadeissa keskityttäisiin siihen miten veteliläiset varastivat kaustislaisilta ruumiin saadakseen kirkon.

#