tiistai 4.8.2020 | 08:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Sanni Aho pääkirjoituksessaan: Vispaatko palmuöljyä?

To 10.10.2019 klo 17:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Viime viikolla nousi kohu, kun MTK-Pirkanmaan tiedotteessa kiinnitettiin huomiota siihen, että vispautuvassa kaurakermassa oli muutama prosentti kauraa, mutta lisäksi käytetty palmuöljyä.

Jos oikein tarkkaan katsoo, löytyy palmuöljyä valtavasta määrästä herkkuja: ranskalaisista, sipseistä, kekseistä, suklaasta. Ruokateollisuuden käyttämä palmuöljyn määrä yllättää etikettien tiirailijan.

Palmuöljyn kulutus on kuitenkin kasvussa. Suurin syyllinen on se, että palmuöljy on erinomainen raaka-aine biodieselille, mutta myös kiihtyvä vegebuumi ja sen myötä on kasvava tarve maitoa matkiville valmisteille.

Sademetsiä tuhotaan, jotta öljypalmuille saadaan riittävästi viljelytilaa.

Palmuöljyn käyttäminen ruoassa ei ole mikään välttämättömyys. Näin kuitenkin tehdään, sillä palmuöljy on halpaa. Kaurakerman valmistaja puolustautui, että ilman palmuöljyä ei vegetuotteeseen saa vispautuvaa koostumusta.

Kotimaista kuohukermaa käyttäessä ei tarvitse miettiä, että minkä verran tuotannossa on tuhoutunut sademetsää. Ja vispautumisominaisuudet ovat luontaiset, ilman pitkää tuoteselostetta.

#