tiistai 14.7.2020 | 12:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Karjalan Kannaksella on "Wetelin kunnan valtuuston" pystyttämä kivi – Onko sinulla tietoa talvisotaa edeltäneistä linnoitustöistä?

Ti 12.11.2019 klo 12:50

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Suomen ja Neuvostoliiton välinen talvisota alkoi 80 vuotta sitten marraskuun viimeisenä päivänä. Sota päättyi 105 päivää myöhemmin. Talvisodan taistelut ja taistelijat, tapahtumat ja seuraukset on raportoitu melko kattavasti. – Mutta mitä tapahtui juuri ennen talvisotaa? Vuoden 1939 kesäkuu-lokakuu välisenä aikana Karjalan Kannaksella suoritettiin mittava linnoitustyö pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Kaikkiaan linnoitustöihin osallistui noin 60 000 miestä ja 2 500 lottaa; Perhonjokilaaksostakin satoja miehiä ja naisia.

”Kohtalon vuodet Veteli” -kirjassa on lyhyesti kerrottu kuvan kera talvisotaa edeltäneistä linnoitustöistä, mutta mistään ei löydy kattavaa luetteloa osallistuneista ja heidän tehtävistään. Ei edes ”Wetelin kunnan valtuuston” -estekiven pystytyspaikasta ole tietoa.

Keväällä 1939 laadittiin Karjalan Kannaksen linnoitussuunnitelma. Tavoitteena oli rakentaa yhtenäinen Suomenlahdelta Laatokalle ulottuva reilut 100 kilometriä pitkä linnoitusvyöhyke mahdollista Neuvostoliiton hyökkäystä vastaan.

Vyöhyke jaettiin viiteen piiriin. Piirit jakautuivat työmaa-alueisiin ja alueet edelleen n. 30 yksittäiseksi työmaaksi. Työmaa kohtaisesti rakennettavan estelinjan pituus vaihteli 1 – 10 kilometriin. Piiri- ja aluetason johto oli puolustusvoimilla, työmaita ja työn etenemistä valvoivat suojeluskuntalaiset. Armeijan vastuulla oli tuliasemien, bunkkerien ja korsujen rakentaminen. Vapaaehtoiset vastasivat kaivannoista ja kiviesteiden pystyttämisestä. Lotat vastasivat muonituksesta. Suojeluskuntajärjestö vastasi vapaaehtoisten värväämisestä ja kuljetuksista.

Työmaat olivat vastuutetut suojeluskuntapiireittäin. Kokkolan Suojeluskuntapiirin vastuulla oli Kuolemanjärven piirin, Muolaan alueen Kuusanniemen työmaan panssaritorjuntaesteet.

Työt oli organisoitu siten, että ”työvuoro” kesti aina viikon. Sunnuntaisin oli vuoron vaihto. Kokkolassa kokoonnuttiin ja sieltä junalla Kannakselle Heinjoen Ristseppälän asemalle, josta marssittiin Kopralan kylään, jossa oli telttamajoitus ja huoltopiste. Aamuvarhaisella marssittiin Kuusanniemeen pystyttämään panssariesteitä ja illalla takaisin.

Linnoitustyöt olivat luonteeltaan salaisia. Tarkat kartat ja linneitteiden kuvaukset ovat kadonneet tai hävitetyt. Kuusaanniemen nimi ja sijainti löytyivät Kansallisarkiston asiakirjoista linnoitustöitä koskevista alustavista vahvuussuunnitelmista. Kuusaanniemi sijaitsee Muolaalla Äyräpääjärven pohjoispuolella. Alue on erittäin vaikeakulkuinen ja kaukana asutuksesta ja tieyhteyksistä. Noin kilometrin pituinen estelinja on kuitenkin edelleen olemassa. Yksittäisiä estekiviä ja linnoitteita ei ole tarkemmin dokumentoitu, mutta hyvinkin saattaa olla mahdollista, että jopa ”Wetelin kunnan valtuuston kivi” on vielä löydettävissä.

Juha Huusko

Jukka Tunkkari

Kerätään tiedot mitä vielä voidaan

Kuluneen syksyn aikana Vetelissä virisi keskustelu talvisotaa edeltäneistä tapahtumista. Juha Huusko perehtyi Helsingissä Kansallisarkistossa sodan aikaisiin asiakirjoihin ja hankki perustietoja perhonjokilaaksolaisten osallistumista linnoitustöihin ja Kuusaanniemen sijainnista.

Asiasta kiinnostuneiden palaverissa päätettiin sitten Jukka Tunkkarin johdolla kutsua muiden jokilaakson kuntien edustajia mukaan selvittämään ja keräämään yhdessä linnoitustyöhön liittyvää muistitietoa, valokuvia, kunniakirjoja, työkortteja ja tarinoita, jos niitä vielä jossakin olisi olemassa. Tavoitteena olisi kokonaiskuvan luonti ensi kevääseen mennessä.

Koska 80 vuoden takaisista tapahtumista ei enää ole ketään aikalaisia kertomassa, niin kaikki vähäiseksi tiedonmuruset ovat arvokkaita.

Tietojenkeruun yhteyshenkilöiksi ovat lupautuneet seuraavat:

Halsua: Voitto Kalliokoski, p. 040 5571 260, voitto.kalliokoski@halsua.fi

Kaustinen: Pekka Kivelä, p. 0500 500 928, storkivi@gmail.com

Perho: Outi Levaniemi, p. 0400 726 577, outi.levaniemi@gmail.com

Ullava: Jouko Klemola, p. 050 5910 266, jouko.klemola@gmail.com

Veteli: Jukka Tunkkari, p. 0400 922 922, jukka.tunkkari@veteli.fi

Juha Huusko, p. 044 2404 602, juha.huusko@elisanet.fi

Heille voi kertoa ja toimittaa linnoitustöihin liittyviä tietoja ja tarinoita.

Kun tietoja alkaa kertyä ja kiinnostusta riittää, järjestetään vapaamuotoisia yhteisiä kokoontumisia tulevan talven aikana.

#