tiistai 4.8.2020 | 09:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Viisikymppinen Mäntymaja on ollut monen toimen talo – Alkuvuosien tansseissa lippukauppa kävi niin kuumana, että järjestäjät joutuivat nimismiehen puhutteluun

Kaustisen Köyhäjoella järjestetään lauantaina Mäntymajan 50-vuotistanssit.

Maija Ahonen
Ke 13.11.2019 klo 18:55 | päivitetty ke 19:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kaustisen Köyhäjoella sijaitseva Mäntymaja on ollut kyläläisten kohtaamispaikka jo 50 vuotta. Vuonna 1969 valmistuneen talon rakentaminen oli aikoinaan koko kylän yhteinen ponnistus.

Kylän maanmiesseuran omistuksessa olevan talon pyörittämisestä vastaa nykyään Köyhäjoen kyläyhdistys, joka palaa tämän viikon lauantaina 16.11. talon juurille järjestämällä Mäntymajalla tanssit. Tansseja tahdittaa Menox.

Tanssit kuuluvat kiinteästi Mäntymajan ensimmäisen vuosikymmenen historiaan. Jo alkuaikojen tanssitoiminnassa aktiivisesti mukana olleet Teuvo Paavola, Kari Pesola ja Eero Myllymäki muistelevat, että avajaistanssit pidettiin joulun alla 1969, minkä jälkeen talo kohosi nopeasti nuorten suosituksi kohtauspaikaksi. Sinne järjestettiin bussikuljetuksia Kokkolasta asti.

Aluksi kyläläiset vastasivat itse orkestereiden hankinnasta, mutta pian esiintyjien järjestäminen siirtyi seinäjokisen Viihdekolmion vastuulle.

Tanssien yleisöennätys tehtiin helmikuussa 1971, kun lavalle nousi brittiläinen rock-yhtye The Renegades, joka teki tuolloin Suomen-kiertueellaan vain kolme keikkaa. Mäntymajan keikalle myytiin 800 lippua, vaikka virallisten määräysten mukaan taloon olisi saanut ottaa sisälle huomattavasti vähemmän väkeä.

– Nyt kun rikos on jo vanhentunut, niin ehkä tämän uskaltaa jo tunnustaa, Teuvo Paavola nauraa ja muistelee joutuneensa käydä useamman kerran nimismiehen puhuttelussa, kun sallittu väkimäärä oli Mäntymajalla ylitetty.

Sen kummempia seuraamuksia asiasta ei kuitenkaan aiheutunut, sillä itse tanssit sujuivat Mäntymajalla yleensä rauhallisesti valtavasta väkimäärästä huolimatta.

– Siihen aikaan riitti, että järjestysmiesten joukossa oli yksi vähän isompi kaveri, joka jo läsnäolollaan rauhoitti tilannetta, kertoo Kari Pesola.

Tanssit hiipuivat pikkuhiljaa 1980-luvulle tultaessa, kun suuret ikäluokat alkoivat asettua paikoilleen.

– Nykyään tansseissa käyvät enää tosiharrastajat, tanssimusiikin soittamista harrastava Eero Myllymäki toteaa.

Mäntymajan viisikymppisiä haluttiin kuitenkin juhlistaa juuri tansseilla ja kyläläiset toivovatkin väen tulevan lauantaina paikalle.

Nykyään Mäntymaja toimii kyläläisten harrastus- ja juhlatilana. Talossa kokoontuu erilaisia harrastuspiirejä talviaikaan joka arkipäivä. Mäntymajalla on kerhotoimintaa, harjoitellaan näytelmiä, pelataan pallopelejä ja pidetään jumppia. Rakennuksessa on myös punttisali.

Taloa käyttävät myös naapurissa sijaitsevan, lakkautusuhan alla olevan Köyhäjoen koulun oppilaat. Mikäli koulun ovet menevät säppiin ja kyläyhdistyksen koululta saamat vuokratulot loppuvat, kyläyhdistys toivoo, että kunta tukisi kyläläisille yhteisen harrastustilan ylläpitämistä jollakin muulla tavalla.

Ison talon ylläpitäminen vaatii rahaa, ja sitä köyhäjokiset keräävät talkootyöllä.

Yksi varainhankintamuoto on ollut jo vuosia lumien tiputtaminen liiketalojen katolta Kaustisella.

– Jos tarve on, kylästä saadaan helposti liikkeelle parikymmentä miestä lumenpudotustöihin, kehuu kyläyhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Antti Känsäkangas.

Talon pyörittämiseen tarvittavia varoja on kerätty myös kyläläisten omalla työvuorolla Nikulan raveissa.

Känsäkankaan mukaan talkoisiin ja varainkeruutempauksiin on toistaiseksi ollut helppo löytää vapaa-ehtoisia. Myös kylän nuori polvi on aktiivisesti mukana.

– Kyllä väki on kiitettävästi lähtenyt liikkeelle silloin kun on työväkeä tarvittu, Känsäkangas kiittelee.

Lisäksi tuloja on saatu esimerkiksi kylällä pidettyjen näytelmien tuotoista. Mäntymajaa vuokrataan paljon myös erilaisia juhlatilaisuuksia varten ja samalla on mahdollista hankkia juhliin kokit ja tarjoilijat kyläyhdistyksen kautta. Talo onkin suosittu syntymäpäivien pitopaikka ja joka kesä on yleensä useammat häätkin.

Valmistumisensa jälkeen Mäntymajaa on laajennettu kolmesti, eikä rakennusta ole muutenkaan päästetty rapistumaan.

Viimeksi taloon on uusittu Leader-ryhmä Pirityisten tuella lämmitysjärjestelmä sekä uusittu salin ikkunat energiatehokkaammiksi. Samalla putket vedettiin pintaan, että mahdolliset vuodot on helpompi havaita.

Nyt talo on niin hyvässä kunnossa, ettei lähivuosille ole mitään remonttitarpeita.

– Seuraavaksi vuorossa on varmaan talon maalaaminen, mutta sekään ei ole aivan heti edessä, Känsäkangas kertoo.

#