tiistai 11.8.2020 | 22:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Sanni Aho pääkirjoituksessaan: Opettajien lomauttaminen jatkaa poikkeustilaa

Ke 13.5.2020 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kaustisella ja Perhossa on päätetty lomauttaa kunnan henkilöstöstä myös opettajat. Lomautukset toteutetaan syksyllä ja syynä ovat säästötoimet.

Yhden opettajan kohdalla lomautus on kahden viikon mittainen, mutta lomautusjakso aiheuttaa kouluilla pidemmän poikkeustilanteen, kun lomautuksien aikaan toiset opettajat kantavat vastuuta lomautetun opetusryhmästä.

Alakoululaisen opetusryhmän koko voi siis viikkojen ajan olla tavanomaista suurempi. Eikä lomautetun opettajan tietenkään pidä valmistella ryhmälleen tunteja lomautusajalle, kun palkkaakaan ei makseta.

Tänä keväänä oppilaat ovat eläneet etäkoulun myötä poikkeustilaa jo yhdeksän viikkoa. Joillekin se on sopinut, joillakin on ollut haasteita ja toiselle on ollut tarve aikuisen jatkuvalle läsnäololle.

Voi toki olla, että syksyllä koronatilanne vaatii rajoitusten kiristämistä ja koulujen sulkeutumista uudelleen. Tällöin opettajien lomautus ei rampauta yhtä raskaasti, kun etätehtävät ovat helpommin kopioitavassa isommalle ryhmälle. Voi myös olla, että koulut pysyvät täällä auki. Mikäli koulut toimivat syksyllä normaalisti, ovat opettajia lomauttavat kunnat nyt valinneet oppilailleen pidemmän poikkeustilan.

Ihmettelen, jos etäkouluruljanssia pyörittäneet ja veroja maksaneet kouluikäisten lasten vanhemmat eivät tästä ole huolissaan.

#