lauantai 8.8.2020 | 08:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Satu Hotakainen kolumnissaan: Kysyväkin eksyy

Pe 3.7.2020 klo 12:38

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jos ensikosketus luontoon ja retkeilyyn on sellainen, että päätyy ärsyyntyneenä soittamaan kyytiä kotiin jostain metsätien päästä väärälle reitille eksyttyään, voi olla varma, ettei retkeilijää ihan heti saa liikkeelle toista kertaa.

Allekirjoittaneelle ei ole tätä tapahtunut, mutta aivan hyvin voisi. Lupaan kertoa eksymisistäni Polun pätkiä -palstalla aivan kuten tunnustin jo viime viime viikon lehdessä, että harhauduin väärälle reitille yrittäessäni kulkea Tastulanjärven ympäri kiertävän luontopolun. Voitte uskoa, kuinka typeräksi itseni tunsin: Järven luulisi olevan riittävä maamerkki kenelle tahansa!

Vahingosta viisastuneena huhuilin ennen seuraavaa retkeäni Facebookissa Kaustisen puskaradio -ryhmässä, että kuinka löydän Pööskalliolle. Olin kuullut, että reitti on huonosti merkitty eikä kukaan tuttavani, myöskään sellaiset, jotka olivat joskus lapsena paikalla käyneet, osanneet valistaa minua polun pään löytämisessä. Pari minuuttia julkaisuni postaamisesta olin saanut jo kaksi tarjousta opastaa minut perille ja pari karttakuvaa, jotka kirkastivat mukavasti hämäriä mielikuviani siitä, minne päin olen menossa. Pööskallio löytyi ja autollekin osasimme retkikaverini kanssa takaisin.

Vanha kansa on oikeassa: Ei kysyvä tieltä eksy. Siis ainakaan, jos tukena on myös älypuhelimen geokätkö-sovelluksen riittävän tarkka gps-signaali. Retkeilijä kuitenkin on retkeilijä ja suunnistaja sekä geokätköilijä jotain muuta. Retkeilystä ja erilaisten polkujen kiertämisestä olisi huomattavasti helpompi innostua, jos voisi luottaa siihen, että polku on ihan oikeasti niin hyvin merkitty, että eksymisen vaaraa ei ole, vaikka puhelimen gps ei toimisi, taskussa ei olisi alueen karttaa ja kompassinkin käyttötaito olisi nolla.

#