tiistai 24.11.2020 | 20:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koirajoen kunnostamista jatkettiin Salamajärven kansallispuistossa – Rakkaus lajiin toi oululaisnuoret talkoisiin

PERHONJOKILAAKSO
Ti 17.11.2020 klo 10:54 | päivitetty ti 10:58

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Perhon ja Kinnulan alueella virtaavan Koirajoen kunnostamista on jatkettu Salamajärven kansallispuistossa. Talkoilla tehtävien kunnostustöiden tarkoituksena on parantaa uhanalaisen taimenen elinolosuhteita.

Aiemmin syksyllä kunnostustöissä oli paikallisen työpaikan talkoolaisryhmä. Nyt soraa oli lapioimassa Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan Tulus-luontovalmennusryhmä.

Tuluksessa tehtävän kuntouttavan toiminnan yksi osa-alue ovat purokunnostuksen kaltaiset luonnonhoitotyöt, joita on tehty useissa kansallispuistoissa osana Luontoa toimintaan -hanketta. Kunnostajille työ luonnon hyväksi on myös mielekästä yhteistä toimintaa, jossa työn jälkikin näkyy heti.

– Salamajärven kansallispuistoon Tulus-ryhmän sai lähtemään rakkaus lajiin. Luonnonsuojeluun liittyvissä talkootöissä yhdistyy hyvän tekeminen yhdessä, osallisuus ja uuden oppiminen. Erilaisiin luontokohteisiin ja niiden asukkeihin tutustuminen herättää huomaamaan, kuinka ainutlaatuisia asioita ympärillämme onkaan. Samalla herää myös halu suojella, sanoo ryhmän ohjaajana toiminut erikoissuunnittelija Hannele Kytö Metsähallituksesta.

Oululaisnuoret rakensivat jokeen kaksi uutta kutusorakkoa sekä lisäsivät puuainesta. Puulla ja kivimateriaalilla saadaan suoraksi perattuun jokeen palautettua joelle kuuluvaa monimuotoisuutta kuten mutkittelevuutta, virtauksen luonnollista vaihtelua sekä syvyydeltään erilaisia kohtia. Taimenet ja muut eläimet sekä kasvit saavat paremmat elinolosuhteet.

Kunnostuksilla on maisemallinen arvo kansallispuistossa kulkeville retkeilijöille, kun jokeen saadaan taas luonnontilaisempi koski aiemman rännimäisen muodon sijaan. Myös luontaiset kosken äänet palaavat Koirajokeen vuosikymmenien tauon jälkeen.

­– Kunnostuksessa otettiin huomioon mahdollisesti vielä käynnissä oleva kutuaika, kertoo suunnittelija Christian Koivula Metsähallituksesta.

– Talkookohde oli valittu alueelta, jossa ei ollut yhtään kutuun soveltuvaa kohtaa. Näin varmistettiin, ettei häiritä tai vahingoiteta mahdollisia kutupaikkoja.

Koirajoen kunnostus tehdään osana EU:n rahoittamaa Hydrologia-LIFE-hanketta, josta vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut.

Lue lisää Koirajoen kunnostamisesta:

Taimen toiveissa Koirajokeen – Vaelluskalaa houkutellaan erämaajokeen Salamajärven kansallispuistossa

#