sunnuntai 24.1.2021 | 14:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Soihtukulkuetta ei peruta Vetelissä – Pienimmät partiolaiset vanhempineen soihdunkantajista seuraajiksi

Itsenäisyyspäivän perinteinen partiolaisten soihtukulkue Vetelissä järjestetään, mutta osallistujamäärää pienennettiin. Kulkue palavine soihtuineen lähtee hämärän tullen liikkeelle Suojalan pihalta ja päättyy sankarihautausmaalle.

Sanni Aho
Ti 1.12.2020 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vetelin Koskenkävijöiden perinteinen soihtukulkue järjestetään itsenäisyyspäivän iltana. Kulkue lähtee liikkeelle Vetelistä Suojalan edustalta, mistä Vetelin miehet lähtivät aikanaan talvisotaan.

Kuluvana syksynä partioon on liittynyt parikymmentä sudenpentua, eli 7–9 -vuotiasta lasta. Pienimmät partiolaiset eivät tällä kertaa osallistu kulkueeseen, mutta ovat tervetulleita muun yleisön tavoin seuraamaan kulkuetta Koulutien varrelle.

– Pienimmillä on pitänyt soihdunkantajana olla aikuinen kaverina ja väkimäärä kasvaisi siten liian suureksi koronarajoituksiin nähden, toteaa lippukunnajohtaja Päivi Vähäkainu.

Soihtukulkueessa kulkevat tänä vuonna lippukunnan aikuiset sekä isompien lasten Hopeapeurat-joukkue.

– Emme halunneet perinteestä luopua ja laajalle levittyvänä ulkotapahtumana tämä sopii koronarajoituksiinkin, sanoo Vähäkainu.

Soihtukulkueessa kannetaan polttoöljyllä täytettyjä rautaisia soihtuja, joiden sydämet on kääritty vanhoista lakanoista. Kulkueen ennakkojärjestelyihin kuuluukin vanhojen lakanoiden haaliminen. Vähäkainu kertoo kokemuksen opettaneen, että uudet kaupasta hankittavat lakanat käsitellään paloturvallisiksi, eivätkä näin sovi soihduissa käytetyiksi.

– Soihdut ovat sen verran painavia, että sudenpennut eivät jaksa parin kilometrin matkaa niitä kantaa. Lisäksi soihtujen täyttöön paloöljyllä on omat niksinsä, kertoo Vähäkainu.

Soihdut täytetään koulun pihalla paloöljyllä ja sytytetään juuri ennen niiden jakamista kantajille. Liian vähäinen määrä öljyä tai liian aikainen sytytys tarkoittavat sitä, että kulkue saapuu perille kirkolle sammunein soihduin.

– Näinkin on kyllä lähivuosina käynyt, naurahtaa Vähäkainu.

Soihdut asetellaan sankarihautausmaalla telineisiin, jonka jälkeen seurakunnasta pidetään hartaus sekä yhteislauluna lauletaan Maa on niin kaunis. Tänä vuonna itsenäisyyspäivän illan hartauden pitää kirkkoherra Vesa Parpala.

Vetelin Koskenkävijät on koko Perhonjokilaakson alueella ainoa toimiva lippukunta. Toimintakausi saatettiin päätökseen jo pari viikkoa sitten ja partiolaisten lupauksenanto muuttui koronarajoitusten vuoksi puurojuhlasta ulkotapahtumaksi. Partio jatkuu ensi vuoden puolella.

#