perjantai 16.4.2021 | 22:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen kolumnissaan: Tasku mahtuu aina

La 27.2.2021 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Olen odottanut sopivaa hetkeä, jolloin voisin avautua antaumuksella kansallispuvuista. Koska sellaista ei ole tullut, tapahtukoon se tässä ja nyt. Se suotakoon näin muutama päivä ennen helmikuun päättävää Kalevalan päivää, joka juhlistaa suomalaista kulttuuria.

Taustoitetaanpas hieman. Itse harrastin lapsena kansantanssia vuosia, joten oma pukuhistoriani on varsin värikäs. Laskujeni mukaan olen ehtinyt käyttää ainakin Munsalan, Kokkolan, Vetelin ja Härmän pukua. Tällä hetkellä kaapissani on mummuvainaan vanha Sääksmäen puku.

Joitain yksittäisiä kertoja päälläni on ollut myös Kuortaneen puku. Ja jos ihan tarkkoja ollaan, niin Kuortaneen pukuhan ei ole kansallispuku vaan aikoinaan kuoroasuksi suunniteltu puku. Ja kansallispukujen kanssahan ollaan perinteisesti tarkkoja.

Kansallispuvut pohjautuvat 1700- ja 1800-lukujen kansanpukuihin. Osa puvuista on suunniteltu vastaamaan tarkasti esikuviaan, toiset taas eivät. Malleja on yhteensä nelisensataa, joista vain vajaa sata on kansallispukuraadin tai sitä edeltäneen kansallispukuneuvoston hyväksymiä.

Koska kansallispukujen taustalla on paljon historiaa, ne herättävät myös tunteita.

Itsekin olen yhdessä asiassa aivan ehdottoman puritaani: kun päälle puetaan kansallispuvun kaikki osat, kokonaisuuteen ei saa lisätä mitään ylimääräistä. Itselläni tekeekin pahaa, jos näen kansallispukuun sonnustautuneen henkilön korvissa roikkuvan asuun kuulumattomat korvakorut.

Muuten olen kansallispukujen suhteen hyvin vapaamielinen. Olen tervehtinyt ilolla esimerkiksi kansallispuvun yksittäisten osien rohkeaa yhdistämistä muuhun pukeutumiseen. Nykyään ovat nimittäin harvassa tilanteet, joissa kokonaista kansallispukua voi käyttää. Puvut ovat taidokasta käsityötä, joten on sääli, jos ne jäävät kokonaan käyttämättä.

Tämä on varsin lohdullinen trendi myös meille, joiden komerossa roikkuu itselle liian pieni kansallispuku. Vaikka kussa olisi kippana, tasku tai koru mahtuu päälle aina.

#